
מדירה משפחתית לבית זוגי – פרויקט של התחדשות בלב רחובות
בלב העיר רחובות, שוכנת דירת חמישה חדרים שעברה לאחרונה שינוי מקיף – תהליך של התחדשות שצמח מתוך שלב חיים חדש.
בני זוג שילדיו עזבו את הקן, מצאו את עצמם מתמודדים עם חלל שתוכנן לפני כשלושה עשורים – תכנון שכבר לא התאים לאורח חייהם העכשווי. המטרה הייתה ברורה: לעצב מחדש את הבית כך שיתאים לשלוש מטרות עיקריות – מרחב נעים לבישול, סביבה מזמינה לאירוח, ובעיקר – בית פרקטי ונוח לשגרת היומיום.
המעצבת, חלי תום ליוותה אותם בתהליך והנה התוצאה.
השיפוץ ארך שלושה וחצי חודשים בלבד, עד לרגע שבו הדיירים חזרו לדירה – הפעם אל מרחב מחודש, מותאם ונוח יותר. מדובר בפרויקט מקיף ויסודי, שכלל התערבות בכל מערכות הבית: מחלונות חדשים, דרך תשתיות חשמל, אינסטלציה ותקשורת, ועד לפרקט חדש שהותקן בכל חדרי הדירה.
מרחב בבישול | כשמטבח צר הופך לפינת יצירה ואירוח
אחד האתגרים המרכזיים בתכנון היה יצירת מטבח פונקציונלי ונעים לשימוש בתוך חלל צר וארוך, בו המטבח והסלון חולקים את אותו המרחב. עם שטח מוגבל ודרישות רבות – המעצבת הצליחה לתכנן מטבח מפנק שמכיל את כל הפונקציות הנחוצות לבישול ואירוח בנוחות. במרכז החלל ממוקם אי המשמש כהפרדה מדויקת בין אזור הבישול לפינת האוכל, אך בו בזמן שומר על המשכיות ויזואלית. האי מוסיף שטח עבודה חשוב, ומאפשר אינטראקציה טבעית וזורמת בין המארחים לאורחים בזמן הכנת הארוחה.
העיצוב נבחר בקפידה, עם קו מינימליסטי שמשלב חומרים טבעיים וקווים רכים ומעוגלים. הבחירה בנגרות מעוגלת אינה רק אסתטית – היא גם פרקטית, מאפשרת תחושת פתיחות, מרככת את המעברים בין האזורים השונים, ותורמת לזרימה אורגנית והרמונית בין המטבח, פינת האוכל והסלון. כך נוצר מרחב שמשלב שימושיות ונוחות, לצד חוויה מרחבית נעימה ומאוזנת.






כשהמטבח פוגש את הסלון
הסלון תוכנן כהמשך ישיר והרמוני למטבח, מתוך רצון ליצור רצף עיצובי שמרגיש טבעי ונעים לעין. קיר המדיה, שעוצב באותם חומרים וגוונים של המטבח, משלים את המראה הכללי ותורם לאחידות עיצובית ולשקט ויזואלי בחלל.
הקיר המרכזי בסלון מהווה אלמנט עיצובי משמעותי – גם מבחינת הנוכחות שלו, וגם כמחבר בין שני מוקדים חשובים בבית: אזור החדרים מצד אחד, והמטבח ופינת האוכל מצד שני. כך נוצר חלל מגורים שהוא לא רק יפה ונעים לשהייה, אלא גם מהווה חוט מקשר בין חלקי הבית השונים.
הקו המחבר בבית
המסדרון, שבדרך כלל נתפס כאזור מעבר פונקציונלי בלבד, קיבל בפרויקט הזה חיים משלו. לאור העובדה ששטח הדירה אינו גדול, נוצל כל מרחב אפשרי לצורכי אחסון עבור בני הזוג – מבלי להתפשר על תחושת מרחב או אסתטיקה.
הצד הימני של המסדרון עוצב עם קיר נגרות מעוגל, המהווה המשך טבעי של נגרות הסלון, ויוצר רצף עיצובי הרמוני בין החללים. בתוך נגרות זו שולב גם המזגן – פתרון טכני שהוטמע באופן אלגנטי בחלקה העליון של הנגרות, מבלי לפגוע בקו הנקי של העיצוב.
בנוסף, דלת חדר הכביסה תוכננה כדלת הזזה מחורצת, שמאפשרת חדירה של אור טבעי אל תוך חלל המסדרון – מרחב שבדרך כלל חסר גישה לאור יום. התוצאה היא אזור מעבר שמתפקד גם כאלמנט עיצובי וגם כפתרון חכם לצרכים יומיומיים.
שינה בעיצוב שקט ומזמין
חדר השינה המרכזי תוכנן מחדש כדי לייצר תחושת שקט, רוגע ומרחב – מקום מפלט מהיומיום. במצבו המקורי, החלל היה קטן וחסר פתרונות אחסון, בעוד שחדר האורחים הסמוך היה דווקא מרווח יחסית. בתכנון החדש, הוחלט להרחיב את חדר השינה על חשבון חדר האורחים – החלטה שאיפשרה לשלב ארון בגדים גדול, פרקטי ונגיש לשימוש יומיומי.
המיטה עוצבה עם גב מרופד המשתרע לאורך כל קיר המיטה, תוספת שמעניקה תחושת עומק, אורך ורכות לחלל – ויוצרת אווירה מזמינה ונעימה שמדגישה את מהות החדר כמקום של מנוחה והתכנסות.
חדר רחצה מפנק
עוד בתחילת הדרך, הזוג ידע בדיוק מה מה התוכנית עבור החדר רחצה: חדר מרווח ומפנק, שיהפוך את שגרת הבוקר והערב לחוויה. כדי להגשים את הבקשה, הורחב חדר הרחצה על חשבון שטח מהמסדרון ודלת הכניסה המקורית לחדר השינה – מהלך שאיפשר לתכנן חלל נעים, פרקטי ומאוורר יותר.
על מנת להחדיר אור טבעי מבלי לוותר על פרטיות, תוכננה דלת מחורצת עם זכוכית חלבית – פתרון שמוסיף לתחושת המרחב תוך שמירה על אינטימיות.
המבנה המקורי של חדר הרחצה כלל נישות מבניות שלא ניתן היה להסיר. במקום להתייחס אליהן כמגבלה, הן הפכו להזדמנות תכנונית: נישה אחת הוסבה לארון אחסון מובנה, ואחרת שימשה להסתרת מנגנון האסלה. כך נוצר ניצול מקסימלי של החלל, תוך שמירה על מראה נקי, מסודר ואחיד.
חדר אחד, שלושה תפקידים
החדר הרב-תכליתי תוכנן בקפידה כך שיוכל לשרת את בני הבית לאורך כל שעות היום – ולענות על צרכים שונים, בלי להתפשר על נוחות או סדר. הוא משלב בין אזור אירוח, משרד לעבודה יומיומית, ומרחב שירות לקיפול, תלייה וגיהוץ כביסה.
ביום-יום, בני הזוג משתמשים בחדר לצורכי כביסה, עם ארון נגרות מותאם אישית הכולל תאים ייעודיים – כולל מקום לתליית קולבים ריקים ומוט ייעודי לפריטים מגוהצים.
כאשר יש אורחים, החדר הופך בקלות לחדר אירוח נעים, הכולל מיטה, שידה, מראה ומוט תלייה לבגדים. ובימי עבודה, בני הזוג עושים בו שימוש כמשרד, עם שולחן עבודה שתוכנן במיוחד, תאורה ממוקדת, ונגרות הכוללת שטחי אחסון לכל הציוד המשרדי הנדרש.
השיפוץ של המעצבת – חלי תום, לא היה רק פרויקט עיצובי – אלא תהליך של התבוננות מחודשת על החיים שאחרי שהקן מתרוקן. כל פינה בבית תוכננה מתוך הקשבה לצרכים החדשים של בני הזוג: מהפונקציונליות של המטבח, דרך השקט של חדר השינה ועד לחדר הרב-תכליתי שמשנה את פניו לאורך היום.
התוצאה היא בית נעים, מחבק ומדויק – כזה שמאפשר לחיות את השגרה בנוחות, לארח בנחת, וליהנות מסביבה עיצובית מוקפדת אך רגועה.
שילוב של אסתטיקה, פרקטיקה ורגש – בדיוק כפי שבני הזוג ביקשו.