יוצאת מהארון: מיטה משולבת בנגרות ארון
הצורך בארונות רחבים בחדרי שינה לא גדולים הוליד פתרון יצירתי: ארונות המשלבים בתוכם נישה למיטה. הקונספט הפרקטי כבר הפך לטרנד עיצובי, המאפשר גם לנצל את החלל בצורה מקסימלית, גם לספק אחסון רב וגם לשבור שגרה ולייצר עניין בחדר
מעצבות מתמודדות עם הרבה אילוצים בעיצוב – זוהי חלק משגרת העבודה שלהן. האילוצים הללו מוציאים אותן מחוץ לקופסה וגורמים להן לחשוב על פתרונות יצירתיים. אחד מהאילוצים שחוזרים על עצמם בחדרי שינה של זוגות נובע מהרצון של בני הזוג בארון קיר גדול שיכיל אחסון רב מסוגים שונים, בשעה שחדר השינה עצמו קטן יחסית, או שאין בו קיר שלם פנוי ליצירת ארון רחב ממדים שכזה.
אחד מהעקרונות המובילים בעיצוב הנורדי הוא הפרקטיות. כדי לענות על הפרקטיות מבלי לשבור קירות או לוותר על הנוחות – נולדים פתרונות יצירתיים. הפתרון שמעצבות רבות מאמצות הוא תכנון ארון הכולל נישה שבתוכה ממוקמת המיטה – כך מנוצל כל השטח שמסביב למיטה לארון, ושאר החלל נותר פנוי לצרכים אחרים. בדרך כלל ישולבו בנישה גם נקודות חשמל לתאורה לצד המיטה וגם מדף אחסון בחלק העליון של המיטה. כך "מכסים" את כל הפונקציות הנדרשות סביב המיטה תוך כדי ניצול אופטימלי של החלל שסביבה.
הנה כמה דוגמאות של מעצבות לחדרים שבהם שולבה מיטה בנגרות הארון:
על 2 סוגי ארונות דיברה המעצבת שיר שטייגמן
החדר תוכנן כך שמבואת הכניסה אליו יוצרת קיר ארוך מאוד וההעדפה היתה לא להציב בו ארון שיחסום את שדה הראייה. "תכננתי ארון קיר שעוטף את המיטה אך משאיר ספייס נרחב יחסית משני צדדיה כדי למנוע הרגשה קלסטרופובית". מתארת המעצבת "לאורך קיר הכניסה הצבתי שידת נמוכה וארוכה – השידה מכילה את רוב הבגדים, ובארון יש תלייה ומגירות בחלק התחתון, ובחלק העליון יש מקום רב לאחסון מצעים, מגבות ודברים שאינם בשימוש יום יומי".
ארון שכולו רקע לנוף עוצר הנשימה
עיצוב: המעצבת אפרת וינרב מסטודיו WE Architects:
חדר השינה עבר שינוי מהותי בשיפוץ. לאחר ההריסה התגלו אלמנטים קונסטרוקטיביים שאילצו את המעצבת לתכנן אותו מחדש. "החלטנו לפצל את ארון הבגדים בחדר לשניים: אחד סביב המיטה ואחד בכניסה לחדר". מתארת המעצבת. "בשל העובדה שהפרקט בחדר הוא בעל צבע דרמטי – בחרנו גוונים ניטרליים לארון כדי לתת הרגשה רגועה ושקטה, וגם כדי להעניק רקע נקי לנוף הניבט מהחלון העצום". הארון שסביב המיטה עוצב כך שהוא משאיר ספייס לצד שני צידי המיטה אך מייצר עוד שטחי אחסון נחוצים – בצד אחד יש מדפים בעומק 40 ס"מ המתאימים לבגדים מקופלים והצד השני – בעומק 60 ס"מ – מיועד לתלייה.
נישה למיטה גם בחדר העבודה
עיצוב: המעצבת אפרת וינרב מסטודיו WE Architects:
זוהי דוגמה לחדר עבודה עם שילוב מיטה בנגרות. הוא מהווה פתרון נוח ללינה של סבא או סבתא בבית, או לאירוח חברים או בני משפחה אחרים. המיטה משולבת בתוך גומחה רחבה בארון. מתחת למיטה יש מגירות אחסון למצעים, לצד המיטה יש מדף למנורת קריאה ושקעים להטענת הטלפון הנייד. כדי לייצר עוד מקום אחסון שנדרש בדירה (אין בה מחסן) ייצרה המעצבת מעל המיטה מקומות לאחסון ארוך טווח עבור ציוד קמפינג, מזוודות וכד'. הגומחה שבארון מייצרת פינה שקטה עם אווירה התכרבלות עוטפת.
2 ציפורים במיטה אחת
עיצוב: עופרי דרור
מה שהוביל לעיצוב המיטה בתוך הנגרות היה הרצון לאחד פונקציות בחדר (ארון ושידות צד המיטה) כדי למקסם את החלל וגם להרוויח את עיצוב גב המיטה 'על הדרך'. בנוסף, קיר המיטה גובל בארונות המטבח, שם קורה חוסמת את הארונות מלעלות עד התקרה. המעצבת יצרה בחלק העליון של נגרות הארון, מעין בוידעם, שמעניק לדיירים עוד מקומות אחסון נחוצים.
שילוב של 2 חומרים בגב מיטה אחת
עיצוב: דפנה גרבינסקי
"חדר השינה של ההורים ממוקם בחלל ארוך וצר. כדי לייצר מקסימום אחסון החלטנו למקם לצד המיטה ארון בגדים בעומק 60 ס"מ עבור תלייה, ומעל המיטה, לכל הרוחב, יצרנו ארון בעומק 40 ס"מ לטובת מידוף". מתארת המעצבת "כדי למנוע תחושה מחניקה של שינה מתחת לנגרות בעומק 40 ס"מ, יצרנו קיר נמוך כמעין ראש מיטה בעומק 15 ס"מ, כך שהוא מקדם מעט את המיטה וגם מהווה שידת צד אחורית. כדי להדגיש את הבחירה בחרנו לשני הארונות, שבעצם מתנהגים כמו ארון אחד, שני חומרים שונים, ארון תלייה בלבן וארון מידוף בעץ בירץ׳".
ממסגרים את החלון בנגרות
עיצוב: Wid studio
בחלוקה של חדר השינה לא היה קיר ריק שהיה אפשר למקם עליו ארון. קיר אחד הוא קיר זכוכית גדול שחוצץ בין חדר הרחצה לחדר השינה, קיר נוסף הוא קיר דלת הכניסה לחדר ובקיר השלישי יש ויטרינה גדולה עם יציאה למרפסת. "יצירת ארון שממסגר את המיטה אפשרה לנצל את הפאה הרביעית, שעליה נשענת המיטה. בנוסף, אנחנו תמיד אוהבים למסגר חלון שממוקם מעל המיטה ולייצר סימטריה בין שני צדדיה "לדברי סטודיו WID.
נחש מנגרות
עיצוב: Wid studio
"הקונספט של דירה זו הוא מעין 'נחש' נגרות שרץ לאורך קירות החללים ומגדיר שימושים שונים באמצעות חלוקה לשני גוונים קבועים, תמיד באותו הגובה. בחדר השינה הארון מתחיל כשידה כבר בדלת הכניסה לחדר וממשיך לקיר של גב המיטה. גב המיטה נצבע בגוון ורוד ותוכנן עד לגובה שבו מסתיים הגוון הזה לאורך כל הנגרות בדירה. בחדר השינה הוא מגדיר את גב המיטה שמשמש גם כשידות לילה. שאר הארון, שמשמש לאחסון בגדים, נצבע בגוון שמנת".
יונת שלום בצורת גב מיטה מנגרות
עיצוב: Wid studio
"הדירה עוצבה למשפחה צעירה. הקונספט העיצובי הושפע מההבדלים בין בני הזוג והניסיון לייצר הרמוניה עיצובית ופונקציונלית למרות ההבדלים ברצונות ובצרכים: הוא מסודר, היא מבולגנת, הוא אוהב תלייה והיא צריכה קיפול, היא רצתה הרבה מגירות והוא לא צריך אותן בכלל… החלון שממוקם בדיוק במרכז המיטה מגדיר בעצם את החלוקה השווה לכל אחד מבני הזוג. מבחוץ כל צד נראה זהה לחלוטין, אך החלוקה הפנימית הותאמה לכל אחד מבני הזוג לפי צרכיו. כך נוצר צד שלו וצד שלה, עם חיבור מרכזי בהרמוניה נעימה.
השימוש בקיר המיטה גם לארון אפשר בחירה במיטה גדולה ומפנקת מאוד, שלא הייתה נכנסת בחדר אם היינו ממקמים את הארון על קיר אחר".
מיטה שהיא בית
עיצוב: שרית זיו אלון
"ההחלטה לתכנן כך הגיעה מתוך חשיבה על יצירת חדר משחקים גדול לילד חמוד בן 3, כשהמיטה בתוך הארון בעצם התפנה כל שאר החדר לחדר משחקים אחד גדול" מתארת המעצבת. "המחשבה העתידית שליוותה אותי הייתה כשהילד יגדל להיות נער מתבגר יהיה אפשר למקם מיטה במקום כל המשחקים והמיטה בארון תהפוך להיות ספת אירוח לחברים או פינת רביצה כיפית בחדר".
אם אתם נתקלים ב"מבוי סתום" בתכנון ובעיצוב חדר השינה, או בכל חדר אחר בבית, כדאי שתדעו שתמיד אפשר למצוא פתרונות יצירתיים ושוברי שגרה – צריך רק לדעת לחשוב מחוץ לקופסה, וצריך גם מעצבת טובה שתדע לספק את הפתרונות התכנוניים המתאימים. תכנון ארון עם נישה למיטה הוא פתרון מולטי פונקציונלי להרבה צרכים, ובגלל שהוא גם יפה ומיוחד – הוא הפך לקונספט עיצובי שאפשר לאמץ גם כשהוא לא הכרחי בחדר.