מלונדון היפה – לתל אביב המחשמלת
מה צריך אדם אשר חוזר לארץ, אחרי שנים בניכר – ועוד באחת הערים הגדולות והמהנות בעולם? מעט שלווה, שקט מסביב, עיר גדולה ותוססת, וכמובן דירה ראויה. נשמע כמו משימה מורכבת בימים אלו? עוד לא ראיתם כלום, אך כן נגלה לכם את הסוף: בזכות המעצב יהודה בן ישי, זה קרה, ובגדול.
המדובר הוא בזוג – האחד סופר, השני איש הייטק – שאחרי עשור בלונדון החליטו לשוב לתל אביב. "הם חיפשו דירה שכמעט בלתי אפשרי להשיג", מספר המעצב יהודה. "כזו שתהיה גם חדשה ומאובזרת, גם עם איכויות אדריכליות של פעם, גם במקום מרכזי – וגם לא רועשת".
נשמע כמו משימה בלתי אפשרית, בטח ובטח בתל אביב, נכון? ובכן, השניים מצאו את שביקשו, בשכונת גן החשמל שבדרום העיר, לא רחוק מדרך יפו. אתם כבר יכולים להבין שלא מדובר כאן בסתם בניין: זהו בניין בסגנון אר-דקו משנות ה-30 של המאה שעברה, שתכנן האדריכל זכי שלוש. בזמנו שימש המבנה את קואופרטיב הפרדסנים "פרדס", ולימים הוסב לבית דפוס ולבניין משרדים.
הדירה משתרעת על שטח 77 מ"ר ועוד מרפסת. את ריח התפוזים, אנחנו רוצים להאמין, אפשר להריח שם גם היום.
"האדריכלות של אותה תקופה מעניקה לדירה את יתרון הגובה", מסביר יהודה על התכנון עצמו, "בזכות תקרה בגובה 3.30 מטרים. הדירה נהנית גם מאור צפון-מזרחי רך ומשקט יחסי". בקשת הדיירים מהמעצב היתה לקבל בית נעים, מרווח ולא עמוס, מעוצב אך לא עשוי מדי. יהודה ניגש למלאכה, מייד לאחר יצירת התקרה.
החלל הציבורי
החלל הציבורי כולל את הסלון, המטבח ופינת האוכל. יהודה ביקש מהקבלן להשאיר את התקרה חשופה באזור זה, ללא צבע. מול החומר הברוטליסטי, הבטון החשוף, נמצא פרקט אלון טבעי וחם, מונח על הרצפה. קורות העץ בפרקט ותבנית הבטון של התקרה – ברוחב זהה. כשנכנסים לבית ורואים את התקרה החשופה אל מול הפרקט החם, התחושה היא דווקא של חמימות, מסביר המעצב.
חדר שינה וחדר רחצה
עם גב ספריית הסלון גובלים ארונות חדר השינה. חדר הרחצה הצמוד לחדר השינה בוטל (חדר המאסטר), וזאת בכדי לשפר את תוכנית הבית ולהרחיב את שאר החדרים. כתוצאה מהחלטה זו נפתח חדר השינה לשלושה כיוונים – לסלון, למסדרון ולמרפסת, ושפע של אוויר שנכנס. כמו כן נוצר חדר רחצה מרווח ובהיר. "החדר מואר ומלא אוויר עד כדי כך שהסופר העדיף למקם את שולחן העבודה שלו בנישה שנבנתה עבורו בחלל זה, ולא בחדר עבודה נפרד", מספר המעצב.
חמימות המורגשת בכל צעד, ותחושת מרחב
הדגש על תחושת החמימות ועל המרחב הרב הושם בכל חלקי הבית. הקונטרסט המתקיים בין בטון התקרה לבין חמימות העץ נמצא גם בארונות האחסון, מרצפה עד תקרה, בסלון, בחדר השינה ובממ"ד. הניגודיות הזו מפגישה את תל אביב של פעם עם עיצוב עכשווי, זאת לצד מצומצמות של עבודות אומנות ובריהוט סקנדינבי מינימליסטי.
חלוקת החללים רחבה, וכך גם המעברים בין חלל לחלל, זאת בין היתר בזכות דלתות כיס שמוסתרות בקירות, ומעניקות תחושה של מרחב גדול מכפי שהוא באמת. הפרקט ממשיך מהחלל הציבורי לשאר החדרים, למעט המרפסת (שחופתה באריחי טרה קוטה משושים) וחדר הרחצה (אריחי טראצו ברצפת המקלחון ואריחי קיר לבנים לכל הגובה).
"השילוב המושלם בין העץ בפנים לבין העץ שבחוץ יוצרת בית נעים, מתומצת, מרווח ומואר כפי שביקשו הדיירים", מסכם המעצב יהודה.
אין ספק שהם זכו במרחב אינטימי פרטי בלב העיר.
בתל אביב של היום קשה מאוד למצוא מציאות, כאלו שנסתכל עליהן ונגיד: 'איך לא ראינו את זה קודם?' אך בזכות ההתעקשות של בני הזוג, ויכולות העיצוב הנפלאות של יהודה בן ישי, אפשר לעשות זאת: אפשר למצוא בתל אביב דירה חמימה ונעימה, מעוצבת ובעלת ערכים אדריכליים נפלאים – קרוב לליבה הפועם של העיר הלבנה. התוצאה? בלתי נשכחת.