הבלגן יותר נוח – שיפוץ בית פרטי למשפחה גדולה
לפעמים קשה לדמיין את השינוי שעיצוב פנים חכם יכול להביא. אנחנו מתרגלים למה שיש ולא מקשרים בין הבלגן התמידי, הקושי בהתארגנות והוויכוחים בבוקר לבין התכנון של המרחב. אבל לעיצוב יש השפעה אדירה על חיי היום יום שלנו. מבלי שנרגיש הוא יכול להשפיע על הרגשתנו הטובה ואפילו על היחסים בין בני הבית.
ההבנה שחלל ציבורי צר, מטבח קטן ומחסור מהותי במקום אחסון גרמו לבלגן וחוסר שקט, גרמה לבעלי הבית במרכז הארץ להחליט על שיפוץ רציני. אחרי שנים רבות בהם גרו בבית דו-קומתי בן 160 מ"ר עם ארבעת ילדיהם, החליטו הדיירים לפנות למעצבת דלית לילינטל ולבקש את עזרתה.
החזון של המעצבת היה ליצור עבורם בית עם שפה עיצובית ברורה ואסתטית, תוך מתן מענה לכל הרצונות והצרכים של המשפחה. המרחב הפנימי תוכנן מחדש, כולל החלפת תשתיות מלאה, לטובת חלל פתוח הכולל מטבח, פינת אוכל וסלון עם יציאה לגינה ירוקה. בנוסף, הממ"ד ששימש בעבר חדר עבודה הפך לחדר עבור אחד הילדים וחדר העבודה עבר לקומה השנייה.
זרימה במרחב הפתוח
ברגע הכניסה לבית המבט נמשך דרך החלל הפתוח אל עבר החלונות הגדולים והיציאה לגינה שמציפים את הקומה באור. הכניסה הרחבה פונה לאחד האלמנטים המרשימים בעיצוב כולו – יחידת נגרות עשויה עץ וברזל לבן אשר נמשכת לאורך הקיר מהמטבח אל עבר הסלון.
היחידה מתחילה בארונות המטבח הנמוכים אשר הופכים לספסל נוח שמספק מקום ישיבה סביב שולחן אוכל גדול. הספסל ממשיך כמקום אחסון לאורך הקיר עד לספריה פתוחה לבנה שמשלבת בתוכה את אותו עץ האלון מיחידת הנגרות. את התנועה הארוכה מהמטבח לסלון מלווה מדף עץ עליון שמחבר את כל העיצוב יחד. זוהי הברקה עיצובית שהופכת חסרון – קיר ארוך ומשעמם בדירה מלבנית – ליתרון – יצירת שפה עיצובית אחידה תוך מציאת פתרונות פרקטיים לאחסון, ישיבה והצגת חפצי אומנות וספרים.
הספרייה הלבנה מהווה את גב הסלון ולפניה הוצבה ספה מפנקת שפונה לכיוון הגינה. מול הספה, שתי כורסאות ראטן וטלוויזיה שהוצבה על עמוד שניתן לסובב על פי הצורך, משאירות חלל אוורירי ופתוח בין הסלון לבין החלונות שהורחבו על מנת להכניס עוד אור ואוויר למרחב.
מקום להכל במטבח
המטבח הישן לא ענה על הצרכים של משפחה בת 6 נפשות שאוהבת מאוד לבשל ולארח. הפתרון היה ליצור עבורם מטבח גדול עם שפע מקומות אחסון שעדיין יהיה חלק מהחלל המרכזי בו נמצאים בני המשפחה והאורחים.
כמו בשאר חלקי הדירה העיצוב נשען על עץ אלון בשילוב ברזל לבן וסקאלת צבעים בהירה. הארונות הנמוכים חופו בשיש בהיר אשר "גולש" מעל משטח העבודה אל עבר ספסל העץ ופינת האוכל ומדגיש את ההמשכיות בין חלקי הבית. מימין, בתוך ארון לבן וגבוה, נמצאים המקרר, התנור ומקום אחסון נוסף.
במרכז החלל ובסמוך לדלת הכניסה ניצבות מדרגות המובילות לקומה השנייה. מתחתן ניתן למצוא עוד מקום אחסון, כולל מקום לתיקים ונעליים כשנכנסים הביתה. על מנת להוסיף משחקיות וחמימות נצבע המעקה בצבע אדום שיוצר ניגוד מעניין עם המרחב המונוכרומטי.
חדר שינה שנותן ספייס לנשמה
המדרגות מובילות לקומה השנייה שהיא אזור המגורים העיקרי בה פרקט עץ אלון טבעי מתחיל מהמדרגות ומכסה את כל חדרי הקומה. מה שהיה בעבר מסדרון חשוך עם שני חדרי ארונות, הפך לחדר עבודה מרווח ומואר עם חלון שנפתח לפטיו של חדר ההורים ודלת הזזה שפרידה בין שני החדרים.
הדיירים ביקשו ליצור אזור פרטי בו יוכלו לנוח ולהתפנק, לכן חדר השינה עוצב כמפלט נעים בגוונים בהירים, עם שפע של אור טבעי ויציאה פרטית לפטיו מרוצף באריחים בכחול לבן.
חדר רחצה שהיה צפוף והכיל גם את מכונת הכביסה והמייבש של הבית, הפך גם הוא למרחב נעים, מפנק ונטול בלגן. הכביסות והבגדים המלוכלכים עברו למיקום חיצוני בקומה השנייה בה הם נגישים לכל דיירי הבית מבלי להפריע לפרטיות של ההורים.
חדר השינה עוצב כמפלט נעים בגוונים בהירים | צילום: גדעון לוין
עיצוב משפיע על החיים המשותפים בבית לפעמים בלי שאנחנו בכלל שמים לב. זהו איזון עדין בין יצירת מרחב והגדרה, זרימה נכונה בתוך החלל ומענה מלא לכל הצרכים של דיירי הבית בלי להתפשר על האסתטיקה. לכן אין ספק שהשיפוץ והעיצוב מחדש של הבית הדו-קומתי במרכז הארץ, הפך את החיים המשותפים של דיירי הבית לקלים, נעימים וחיוביים יותר.