בקצה הצפוני – או היותר צפוני? על ההבדל בין העיצוב הדני לעיצוב הפיני
העיצוב הנורדי־סקנדינבי התנחל בלבבותינו בשנים האחרונות. יש משהו בסטייל שהוא מציע, שכולנו פשוט מאמצים אותו בשמחה, ודי בטבעיות יש לומר. אחרי שהטמענו בנו את העיצוב הזה, הגיע הזמן לעלות שלב ולהבחין בין הדקויות: כי סקנדינביה, על אף היותה אזור הומוגני למדי, מציעה כמה סגנונות עיצוב, שמושפעים כמובן מהמדינות השונות ומהנקודה על הגלובוס שבו הן נמצאות. שני סגנונות מרכזיים הם העיצוב הדני והעיצוב הפיני – דנמרק מול פינלנד.
ראשית נציין כי בשני המקרים מדובר בקו עיצובי דומה, אפילו זהה במידה מסוימת, וזאת משום שהוא מגיע מאותו אזור: הקור הטיפוסי לסקנדינביה, השלג הנוכח חודשים רבים בשנה, ימים של אור מועט ולעיתים אף חושך מוחלט – כל אלו קובעים את מאפייני העיצוב הכלליים, הם מאפייני העיצוב הנורדי־סקנדינבי המוכרים לנו.
למעשה, הכול מתחיל מהעובדה שהפעילות בסקנדינביה, ברובה, נעשית בתוך הבית או בחללים סגורים אחרים. לכן חשוב שיהיה נעים ונוח באותם מקומות, וכן לדאוג שהחלל לא יהיה עמוס מדי, כדי שהעין לא תתעייף. התוצאה: חלל בקווים ישרים, ברורים, מינימליסטי, ובצבעים בהירים ונעימים לעין. שימוש בעץ, במתכת ובחומרים טבעיים אחרים נפוץ גם הוא, כמובן, כחלק מהחיבור לטבע שמעודד סגנון העיצוב הזה.
אז מה מבדיל בין העיצוב הדני לפיני?
זה מתחיל בקרבה לקוטב
כאמור, העיצוב הנורדי־סקנדינבי הוא עיצוב פרקטי – כזה שמושפע מסביבתו. לכן אפשר להניח, וכך אכן קורה, שההבדלים בסגנונות העיצוב בין מדינות סקנדינביה יהיו מושפעים גם הם מהמקום שבו נמצאת כל מדינה.
כך, העיצוב הפיני נחשב גס ומחוספס יותר, כנראה משום שזו המדינה הצפונית ביותר מבין המדינות הסקנדינביות (למעט אזור אחד צפונית אליה, השייך לנורבגיה); העיצוב הדני אלגנטי יותר, אולי אפילו בורגני יותר, וזאת בין היתר משום שהיא נמצאת בדרום סקנדינביה, כלומר מזג האוויר שם מתון יותר יחסית. סיבה נוספת היא הקרבה של דנמרק אל אירופה, דבר שהופך אותה למושפעת יותר מהתרבות הקלאסית, המערבית.
אפשר לומר זאת כך: העיצוב הפיני, מאחר שמדובר באזור מרוחק יותר ונגיש פחות, הוא עיצוב פרקטי יחסית, אותנטי יותר, צנוע יותר ומעניק נוכחות רבה יותר לטבע אשר לכוחותיו הוא ותושבי המדינה נתונים; העיצוב הדני אורבני יותר, מלוטש יותר, צבעוני, ססגוני ומתחכם יותר, משום שהוא נגיש יותר והתפתח במדינה 'מערבית' יותר.
קצת פרקטיקה: המחוספס מול העדין, הגס מול האלגנטי
אחרי שהנחנו את היסודות להבדלים, ננסה כעת להגדיר כל אחד מהסגנונות באופן ברור יותר. כאמור, חשוב לזכור ששניהם חוסים תחת אותם עקרונות עיצוביים של העיצוב הנורדי־סקנדינבי, שמעדיף פרקטיקה, מינימליזם, קווים ישרים, צורות גאומטריות והתאמה לתנאי מזג האוויר הבסיסיים: קור, שלג ואור שמש מועט בחלקים גדולים של השנה. בשני העיצובים תמצאו שימוש בחומרי גלם שנמצאים בהישג יד מבחינת הסקנדינבים, ובעיקר עצים – מילה, לבנה, אורן, אלון ואשוח. מכאן, אפשר לצלול אל כל אחד מהסגנונות בפני עצמו.
סגנון העיצוב הפיני
אם כן, העיצוב הפיני נוטה יותר לקו כפרי, גס, מחוספס – וזאת משום שהוא התפתח במדינה מרוחקת יחסית, נושקת כמעט לקוטב הצפוני. זהו עיצוב שמתבסס על פריטים שמגיעים כמעט כמו שהם מהטבע, גולמיים למדי ובעיבוד מינימלי (אם בכלל), ולכן ישנם פריטים שחזותם טבעית לגמרי ופריטי טקסטיל בעלי מאפיינים 'חייתיים' אפילו. זהו עיצוב שדוגל במינימליזם גם מבחינת עושר הצבעים. זהו סגנון עיצוב אכרומטי, ולרוב תמצאו בו מניפה שבבסיסה שני צבעים בלבד: גווני עץ, וירוק. טבע עד הסוף.
בשל הפרקטיות הרבה שנדרשת באזור (מאחר שהוא מרוחק יחסית מהציוויליזציה, כאמור), העיצוב הפיני יאופיין במוצרים ובאלמנטים מולטי פונקציונליים, כלומר כאלו שיכולים לשמש לכמה ייעודים. תוכלו למצוא בבתים הפיניים לא מעט 'שינויי ייעוד' שנעשו לחפצים ולאביזרים, פשוט משום שכבר היו שם – וזכו לשדרוג או לשינוי בהתאם לצורך. העיצוב הפיני מחבב גם שילוב של כמה טקסטורות, ושימוש בשכבות עיצוב בחלל.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
סגנון העיצוב הדני
דנמרק היא מדינה אורבנית הרבה יותר מפינלנד, מיושבת יותר (כ־136 נפש לקילומטר רבוע, לעומת כ-18 נפש לקמ"ר בפינלנד) וקרובה יותר אל יבשת אירופה. כתוצאה מכך, העיצוב שלה יהיה צבעוני יותר, ססגוני יותר ואפילו מעט פחות פרקטי. הקו המחוספס, הכפרי, הגולמי, מפנה את מקומו לקו עדין ומלוטש יותר. העיצוב הדני מסוגנן יותר, מתוחכם, מינימליסטי אך מעניק נוכחות רבה יותר לחומר מעובד, 'מטופל'.
הצורות הגאומטריות נוכחות מאוד בעיצוב הדני, בשל העובדה שהאלמנטים בו מעט פחות טבעיים ויותר מסוגננים; הוא נוטה לעיצוב מונוכרומטי, מעדיף שבכות של גוון על גוון אך נותר נאמן לפלטת הצבעים הידועה של הסגנון הנורדי־סקנדינבי – צבעים בהירים אך עכורים יותר, שמשתלבים בצורה טבעית בחלל. אפשר לראות בעיצוב הדני אורבאניות רבה יותר, והשפעות מסוימות (אך לא בולטות מאוד) מהפאר האדריכלי האירופי הידוע.
View this post on Instagram
את סגנונות העיצוב הפיני והדני אפשר לראות כאחים מאותו הורה, העיצוב הנורדי־סקנדינבי. רק מי שמבין לעומק בסגנון העיצוב הזה, יוכל לעמוד על ההבדלים בין עיצוב בית פיני קלאסי לעיצוב בית דני קלאסי, אך המקור להבדלים הללו ברור: הפרקטיקה, תנאי מזג האוויר והמציאות שממתינה ממש מעבר לדלת. היופי הוא שאת שני ה'אחים' הללו אנחנו יכולים לשלב בקלות בדירה הישראלית־ים תיכונית שלנו, וליהנות מכל העולמות. ועכשיו כשאתם יודעים קצת יותר על ההבדלים, תוכלו לדייק לעצמכם את הבחירות בעיצוב הבית שלכם.
רוצים להכיר יותר את העיצוב הנורדי -סקנדינבי ולדעת כיצד ליישם בביתכם? הצטרפו לסדנת ההום סטיילינג שלנו
לפרטים נוספים, לחצו כאן