ישראל פינת סקנדינביה | שידוך עיצובי מושלם
העיצוב הנורדי־סקנדינבי הוא כבר שנים שם דבר, בכל רחבי העולם. השאיפה ליצור מתחם שיהיה מצד אחד כמה שיותר ביתי, מרגיע וחם, ומצד שני כמה שיותר מינימליסטי, פונקציונלי ובעל משמעות, יוצרת מראה, תחושה ואווירה שרבים מאמצים לעצמם בין רגע. יש משהו בשילוב הזה, שמגיע מארצות הצפון הקרות, שיכול להתאים בכל מקום, ולכל חלל.
מהי בעצם המהות של העיצוב הזה?
- שאיפה לכמות גדולה של אור – ולכן שימוש בחלונות גדולים הפותחים פתח גדול לעולם שבחוץ
- פונקציונליות רבה, כך שכל פריט בחלל משמש בתפקיד מסוים, וגם מעוצב בקפידה
- מניפת צבעים רכה ונעימה, אשר מצד אחד מבטיחה שהצבע לא ישתלט על האווירה, ומצד שני תורמת מאוד לתחושת החמימות והביתיות
- ושימוש בחומרים טבעיים שמגבירים את החיבור לטבע ולבסיס שלנו – עץ, מתכת, בטון ועוד.
כל אלו יחד יוצרים תמונה שאי־אפשר שלא לאהוב, ולא משנה באיזה חלל מדובר. וכשמיישמים אותו כאן בישראל מגלים עד כמה הוא יכול להתאים לנו – אולי דווקא בגלל ההבדלים שבין כאן לשם.
מאיקאה – לעיצוב שכל אחד מיישם בין כתליו
אפשר להצביע בביטחון רב על הרגע שבו העיצוב הנורדי־סקנדינבי חדר לישראל: הרגע שבו איקאה נכנסה לכאן לראשונה. משהו בגישה שלה, בדרך שבה היא רואה את עיצוב הבית, בצורה שבה היא 'מטפלת' במוצרים שלה ומגישה אותם לצרכן – כל אלו הציגו בפני הצרכן הישראלי, לראשונה, את העקרונות המרכזיים של העיצוב המגיע מהארצות הקרות. משם הכול השתנה.
היום העיצוב הנורדי־סקנדינבי הוא עיצוב אהוב מאוד בישראל, שמיושם ביותר ויותר בתים. יש לכך כמה סיבות: ראשית, זו כנראה המגמה לעודד ביתיות, משפחתיות, שהייה נעימה בתוך הבית ועם המשפחה הגרעינית – דבר שבישראל מעריכים ומוקירים מאוד. שנית, אלו כנראה הפשטות והפונקציונליות, המעודדות שקט ויזואלי ומעין שמרנות מסוימת, לצד יצירתיות – שילוב שמתאים מאוד לרובנו כאן.
גם עיקרון הפשטות, KEEP IT SIMPLE, עושה כאן את שלו: השאיפה להישמר מהתחכמויות מיותרות ולשמור על דברים פשוטים, שמכניסים את הטבע פנימה מבחינת צורה וחומר, הפכו אהובים מאוד בקרב הצרכנים הישראלים. לצד אלו, ייתכן שגם התרומה של הקור עושה משהו לישראלי הממוצע: אולי הרוח המנשבת מהעיצוב הזה, שיש בה גם משום קרירות מסוימת – לצד הרצון לחום ולמשפחתיות – מסייעת להירגעות, לצלילות, למעט רעננות בסביבה החמה והשמשית שמאפיינת את האזור שלנו.
הטאצ' הישראלי שמפיק את התוצאה המדויקת ביותר
ובכל זאת, כמובן, העיצוב הנורדי־סקנדינבי מקבל כאן בישראל התאמות שונות, שכן הסביבה הישראלית שונה לגמרי מזו הסקנדינבית. הן האקלים והן התרבות (שמבחינות רבות נגזרת ישירות מאותו אקלים) משנים עקרונות מסוימים או מבצעים מעין fine tuning של העיצוב הנורדי־סקנדינבי בגרסתו הישראלית.
ההבדל הגדול ביותר הוא, כמובן, השמש: לעומת הארצות הסקנדינביות הקרות (ובתקופות מסוימות אף החשוכות), אנחנו חיים במדינה שטופת שמש, וכדאי שננצל זאת. נכון, העיצוב הנורדי־סקנדינבי שואף להכניס כמה שיותר אור הביתה, דבר שאצלנו יכול להוביל ליצירת כבשן בימי הקיץ החמים – אך אנחנו יכולים לבצע אדפטציה, וללמוד מהסקנדינבים על שימוש בתאורת אווירה במקום בתאורה שוטפת, על ניצול נכון של האור הטבעי ועל שימוש באור נעים וטבעי גם כאשר מדובר בגופי תאורה ולא באור השמש עצמו.
הצבעים, כמובן, יהיו שונים גם הם: בעוד העיצוב הנורדי־סקנדינבי שואף לצבעים בהירים מאוד ורכים, מונוכרומטיים והומוגניים, הצבעוניות הישראלית תהיה אכרומטית, שתשמור על פלטת צבעים אחת מרכזית (אפור-לבן-שחור) ולעיתים נעיז להוסיף עוד צבע, לרוב קונטרסטי, שיספק מראה נועז יותר.
תתחילו להשריש
העיצוב הנורדי־סקנדינבי יכול גם 'ללמד' אותנו על צרכנות יעילה יותר וירוקה יותר: במקום הנטייה לצרכנות 'אמריקאית' משהו, ובזבזנית יחסית, העיצוב מארצות הקור מסתפק במינימליזם המפורסם ודוגל בכמה שפחות העמסה של פריטים על החלל. לצד זה, הוא מעודד ניצול מקסימלי של כל סנטימטר בחלל, ופונקציונליות רבה: לכל פריט יש תפקיד וייעוד.
אם נוסיף לזה את ההיבט הסביבתי – שכן חיסכון במוצרים וניצול מקסימלי מביאים לשימוש מצומצם יותר בחומרים מן הטבע – נקבל חשיבה ירוקה יותר, הרמונית יותר, אולי אף מאובקת פחות (ואבק, כידוע, לא חסר לנו כאן בישראל). הכנסת צמחייה טבעית וירוקה אל הבית המואר ושטוף השמש תשלים תמונה יפהפייה מבחינה זו ותיצור חלל מחובר לטבע ולסביבה, עמוס בצבעים טבעיים מאירי עיניים.
ואם אתם רוצים לשלב את שני הדברים יחד – צרכנות יעילה וחסכונית ביחד עם צמחיה – התחילו להשריש! אך היזהרו, התמכרות מובטחת!
אין ספק שהעיצוב הנורדי־סקנדינבי הוא אחד המבוקשים כיום, בישראל ובכל העולם. העקרונות המובילים שהוא מציע הופכים אותו מתאים לכל חלל – ועם התאמות מסוימות לאופי ולאקלים הישראלי, אפשר ליצור בעזרת העיצוב הזה אווירה נעימה וחמימה, טבעית וירוקה, בכל חלל. כמו שהעיצוב הנורדי־סקנדינבי אוהב: אווירה של בית.