הבית הירוק כל ימות השנה | עיצוב דירה בחיפה
האדם המודרני, זה של שנות האלפיים, הוא אדם שמנסה בכל דרך לנשום את הטבע ולחוש בו. הוא מבין כי החיבור לטבע הוא חלק ממנו, גם אם במשך מאות שנים אבות אבותיו התרחקו ממנו. ומה יותר טוב מאשר להכניס את הטבע שנמצא מסביב אלינו הביתה? נראה כי כיום כל אדם באשר הוא ישמח על שילוב שכזה, בין טבע למגורים, בטח אם העיצוב הנורדי־סקנדינבי, המקדש את הטבע ואת הירוק, הוא העיצוב המוביל בביתו.
היכן בישראל אפשר ליהנות מירוק עד, שעוטף את כל הבית ויכול ממש לחדור אליו? יש כאלו שיזכירו את רמת הגולן, אחרים את אצבע הגליל והגליל העליון, אך יש אזור שכבר שנים מציינים כי הוא "ירוק כל ימות השנה": זהו אזור הכרמל הירוק והיפהפה – ואת יופיו ניצלה עד תום מעצבת הפנים מיכל מטלון, בעלת הסטודיו Home Maker, כאשר ניגשה לעצב בית בן 130 מ"ר בחיפה, על ראש הכרמל.
"מדובר בדירת גן בן ארבעה חדשים בבניין ישן מאוד, בן 35 שנה, המיועד למשפחה צעירה שבה שלושה ילדים קטנים", מספרת מטלון. "הבית לפני השיפוץ היה מוזנח, ולא התאים לאורח החיים המודרני: מטבח קטן וסגור כחדר, חלונות קטנים שלא הכניסו מספיק אור, חדרי רחצה קטנים ומחסור באחסון. הדיירים חלמו על בית מרווח שמאפשר חדר לכל ילד וגם מקום נעים שיוכלו לרבוץ ולשחק בו".
חלום של אחד הוא המשימה של האחר – ולכן מיכל הפשילה שרוולים, שינסה מותניים ויצאה לדרך: היא תכננה את השיפוץ כארבעה חודשים שלמים, וחמישה חודשים נוספים נדרשו ליישום התכניות ולביצוע השיפוץ בפועל. המשימה: ליצור עבור המשפחה בית מרווח, מאוורר, שמתאים לאורח החיים המודרני, ולא פחות חשוב – כזה שיכניס את הטבע ואת הירוק אל כל החללים.
אל הבית נכנסים נכנסים דרך מבואה רחבת ידיים הכוללת ארון מעילים מימין, ומשמאל קיר מעוצב עם מראָה וספסל, ומקום לתליית תיקים ומפתחות. מימין למראה ארון סגור נוסף, המכיל את כל העזרים לניקוי הבית.
מול מבואת הכניסה – פינת אוכל, ובהמשך המטבח המעוצב, על רקע קיר ענק שנצבע באפור כהה. אריחי משושים לבנים מעל הכיריים בולטים על רקע הקיר הכהה, שמכניס עניין ונגיעה מעוצבת לבית. כאמור, במקור המטבח היה סגור כחדר לכל דבר. מעצבת הפנים החליטה שלא לשנות את מקומו, אך לאחר השיפוצים הוא פתוח לחלוטין לחלל הציבורי.
ארון משחקים ענק שבתוכו ספרייה תוכנן כחלק מהמטבח, ובתוכו גם מזווה ובר מים. "הארון נצבע באותו צבע אפור של קיר המטבח, על מנת לתת תחושה שהוא חלק אינטגרלי מהמטבח", אומרת המעצבת.
בין פינת האוכל למטבח נוצרה פינת משפחה מוצנעת, המופרדת מהמטבח באמצעות שלוש מדרגות. הפינה הזאת מאפשרת לילדים 'לבלגֵן' את החלל מבלי להשפיע על החלל הציבורי ולמשוך את האנדרלמוסיה אליו. הקרבה של הפינה למטבח מאפשרת גם אכילה נוחה בזמן המשחקים, וצפייה בטלוויזיה.
בסלון שטוף האור נפתחה ויטרינה ענקית שמקשרת באופן בלתי אמצעי בין פנים החלל לבין המרפסת המפנקת בחוץ – כחלק מהניסיון להכניס את הטבע אל הבית. גב המטבח והסלון, הממשיכים אחד את השני, נצבעו שניהם בצבע אפור חזק המדבר עם צבעי המטבח עצמו. כך נגלה לעיני הנכנסים לבית קיר ענק בצבע מושך, ברגע שנפתחת דלת הכניסה. "זהו אלמנט עיצובי חזק שמכניס חמימות ועידון לאווירה בבית", מסבירה מיכל.
אל האזור הפרטי מגיעים דרך מסדרון שנוצל לארונות אחסון. ממנו נפתחות דלתות אל חדר הרחצה, אל שירותי האורחים, אל שלושת חדרי הילדים ולבסוף – ליחידת הורים מפנקת. המסדרון עצמו 'רופד' בשלל ארונות אחסון, אחד הגדולים שבהם משמש כחדר שירות וכולל בתוכו את כל האביזרים והמכונות באופן נוח ופונקציונלי: מכונת כביסה ומייבש כביסה, קרש גיהוץ נשלף + מגהץ, סל כביסה ומקום לחומרי ניקוי.
חדר השירות המקורי בבית בוטל לחלוטין, ואת השטח שנוצר ניצלה המעצבת עבור הקמת חדר רחצה מרווח שישרת את כל הילדים – מאמבטיה לקטן ועד מקלחון לגדולים. חדר זה נוצר בעקבות דרישה ספציפית של בני המשפחה.
ומה באשר לחדרים עצמם? חדר השינה של ההורים זכה למבואה פרטית עם הרבה ארונות אחסון. צידי המיטה נוצלו ליצירת ארונות אחסון נוספים, וההורים קיבלו גם חדר רחצה מפנק הכולל מקלחון רחב ידיים. יחידות המיזוג הוטמעו באופן נסתר לחלוטין בתקרות גבס מעל הארונות. חדר השינה של ההורים נוצר כך שיהיה מופרד, פרטי ומפנק, וכולל הרבה אחסון.
כל עבודות הנגרות בבית, כולל המטבח, ארון המדיה בסלון ומיטת ההורים בחדר ההורים תוכננו באופן מדויק לפי צורכי המשפחה, ובוצעו על ידי נגרי הבית וחברת מטבחים. בכל אזורי הבית שולבו צבעים עזים, אשר מכניסים עניין ומדגישים את העיצוב. מעל לכול חשוב לציין את החלונות הגדולים והמרשימים: כל חלונות הבית הוגדלו והחולפו, כדי להכניס אליו אור יום טבעי ו'להזמין' את הצמחייה להיכנס פנימה. בקירות הסלון נפתחו חלונות בגדול מקסימלי, כדי ליצור קשר ישיר בין החלל לבין המרפסת הטובלת בירוק העד של הכרמל.
"עברנו יחד תהליך מדהים ודרך ארוכה, ודייקנו את התכנון על מנת שיתאים ללקוחות כמו כפפה ליד", מספרת המעצבת. "בתהליך שכזה, שבו ישנן מגבלות בתקציב ובשטח, אני ממליצה לחשוב על הפונקציות שמשרתות אותנו ולבחון פתרונות נוספים שאינם תמיד טריוויאליים וקונבנציונליים. כך למשל, ההחלטה לוותר על חדר שירות ובמקומו לייצר ארון שירות פונקציונלי, 'הצילה' את תכנון הדירה ואפשרה לנו ליהנות מכל שאר העולמות".
בית ישן, שאינו מותאם לאורח החיים ולסטנדרים שאנחנו מכירים כיום, יכול להפוך למשימה עיצובית מאתגרת. יצירתיות וחשיבה מקורית, כפי שעשתה מיכל מטלון, יכולה להפוך אותו לבית מדהים, משפחתי ומותאם בדיוק לצורכי המשפחה – עם תוספת נפלאה של טבע וירוק, שמשלימה תמונה נהדרת.