פרקט פרקטי: השיקולים בבחירת פרקט לבית הישראלי
כמו דברים רבים בעידן שבו אנו חיים היום, גם הפרקט, במקורו, לא יועד להיות פריט עיצובי או אופנתי: המטרה שלו הייתה אחת – לבודד מקור בחורף, דבר שהעץ הקלאסי יודע לעשות היטב.
עם השנים הוא הפך להרבה יותר מזה, בטח בישראל שבה החורף והקור לא מהווים שיקול מרכזי בבחירת חומרי הגלם לבית. היום, בבית הישראלי, הפרקט הוא בעיקר סמל סטטוס.
אז הפרקט בישראל לא משמש כלל למטרה שלשמה הומצא. אם כן, מתי כדאי לבחור בו בכל זאת, ובאיזה סוג?
בשורה התחתונה, הכול עניין של טעם: אפשר למצוא היום פרקטים יפהפיים מכל הסוגים, השאלה היא מה הן ההעדפות שלכם.
במילים אחרות, בחירת פרקט לבית ישראלי היא לחלוטין עניין של פרקטיות.
“לבד מהמראה היוקרתי, הנעים והמזמין, הפרקט הוא משטח שקל לנקות אותו, הוא מבודד טמפרטורה ושומר על תחושה נעימה במהלך כל השנה”, אומרת אירה ברדה מ’אלברו פרקטים’. “בשל הטקסטורה שלו כמעט ולא רואים עליו כתמים ולכלוכים, אין צורך בתחזוקה שוטפת מיוחדת (בניגוד לדעה הרווחת) ישנון מגוון מאוד רחב של צבעים שיכול להתאים לכל סגנון עיצוב שתבחרו, ישנם סוגי פרקט, שניתן לחדש ולקבל מוצר חדש לגמרי אחרי שנים של שימוש. נוסף על כך, בבית עם ילדים קטנים שמשתוללים, משחקים ונופלים, רצפת פרקט בטיחותית יותר ומפחידה הרבה פחות”.
על שלושה סוגים הפרקט סובב
כאמור, שוק הפרקטים מציע היום שלל אפשרויות, אך אפשר לחלק אותו לשלושה סוגים עיקריים:
- פרקט עץ
- פרקט למינציה
- פרקט פולימרי
בואו נתחיל 🙂
המלך של הריצפה
פרקט עץ
הפרקט הקלאסי, המקורי, מאותה משפחה של הפרקטיים הקלאסיים מאירופה. נותן תחושה של כפריות, של ביתיות, של קסם מיוחד שאי־אפשר לחקות בשום דרך. הפרקט הזה הוא היקר ביותר, וההתקנה שלו היא המורכבת ביותר. זהו פרקט שיכול להחזיק עשרות שנים, וניתן לחידוש.
יתרונותיו של פרקט עץ טבעי:
- • עם שימוש בחומרי ניקוי יעודיים הוא עמיד לאורך שנים והמראה היוקרתי והאיכותי שלו יישאר גם הוא לאורך זמן רב.
- אם נשרט או נפגע נקודתית ניתן להחליף רק את הלוחות שנפגעו ולא את כל החיפוי. מה שמקל על התיקון.
- לאחר כמה שנים כאשר מצטברות שריטוט ופגמים (למי שלא אוהב את המראה המתיישן), ניתן ללטש ולצבוע אותו ולהביא אותו לרמה ההתחלתית שלו בקלות.
- מותקן בהדבקה, דבר שמונע חריקות ורעשים.
- העץ מבודד טמפרטורת חום וקור.
- רצפת עץ אמיתית מספקת תחושה ואווירה שלא יתקבלו מאף חומר מדומה.
חסרונותיו של פרקט עץ טבעי:
- פרקט העץ אינו חובב מים. לכן, יש להיזהר עם שימוש מאסיבי במים, לא ניתן לשטוף את אותו כפי ששוטפים רצפה, אלא רק להעביר סמרטוט ועם חומרים המיועדים לפרקט עץ.
- עלות פרקט העץ הינה גבוהה ביחס לחלופות, אך זוהי השקעה טובה לטווח הארוך.
טווח מחירים ממוצע של פרקט עץ טבעי: 180-280 שקל למטר
עלויות התקנה של פרקט: 65-135 ש"ח למטר
להיות בלי ולהרגיש עם
פרקט למינציה
פרקט שהשכבה העליונה שלו לא עשויה מחומר טבעי. זו שכבת למינציה שעליה מודפסת 'דוגמת פרקט', שמעניקה לו את המראה דמוי העץ. יש לציין שהפרקטים הללו מציעים כיום מראה מדהים, העתק מדויק של פרקטי עץ מסוגים שונים – אך כמובן התחושה אחרת. הפרקט הזה קל להתקנה ולהסרה, ואפילו אפשר 'לנדוד' איתו לדירה חדשה.
יתרונותיו של פרקט הלמינציה:
- עלות הלמינציה נמוכה ביחס לפרקט העץ ולכן יכולה להוות חלופה טובה כשהתקציב לא מאפשר.
- התקנה והסרה מהירים ופשוטים, המאפשרים להמשיך עם הלמינציה גם כאשר עוברים דירה.
- תחזוקה שוטפת קלה, אין צורך בחידוש או בתחזוקה שנתית, או בחומרים מיוחדים.
- פרקט הלמינציה עמיד בפני שחיקה לאורך זמן.
- מבודד מפני חום וקור
חסרונותיו של פרקט הלמינציה:
- גם פרקט הלמינציה לא מתחבר למים ובמקרה של הצפה או נזילה הפרקט עלול להיפגע, למרות שהיום ישנם פרקטים מוגני מים מה שמאפשר ראש שקט בכל הקשור לאיזורים ציבוריים כגון מטבח סלון ופינת אוכל.
- למרות שהיום ישנם דגמים רבים של פרקט למינציה שמגיעים לרמות גבוהות מאוד, פרקט הלמינציה הוא עדיין מוצר סינטטי ואינו הדבר האמיתי.
- במידה ואריח אחד נפגע, לא ניתן לטפל בו או להחליפו נקודתית אלא לפרק אזור נרחב.
טווח מחירים ממוצע של פרקט למינציה: 50-150 ש"ח למטר
עלויות התקנה: 40 ש"ח למטר
היכונו מלחמת מים!
פרקט פולימרי
פרקט במראה של עץ טבעי, העשוי משבבי PVC , מה שהופך אותו לפרקט סינתטי אשר עמיד באופן כללי במיוחד למים. בניגוד לפרקט הלמינציה והעץ. תכונה זו מאפשרת לו להימצא בחללים רטובים, כלומר גם בתוך חדר הרחצה.
יתרונותיו של פרקט פולימרי:
- 100% עמיד במים עמיד במיוחד למים. בניגוד לשאר רצפות הפרקט, מה שהופך אותו למושלם לחדרי רחצה וחללים רטובים.
- הפרקט הפולימרי עמיד במיוחד לשחיקה ומחזיק לאורך זמן רב, לכן מתאים במיוחד למשרדים או איזורים עם תנועה נכבדת.
- התקנה פשוטה וקלה להחלפה גם כאשר יש להחליף אריח שנפגע.
- פרקט שקט לדריכה.
- למרות שהוא עשוי מחומר סינטטי, הוא בעל ניראות ותחושה דומים לפרקט העץ.
- דק במיוחד מה שהופך אותו למוצר מושלם כשיש הגבלת גובה
חסרונותיו של פרקט פולימרי:
- העלות של הפרקט הפולימרי היא מעט יקרה ויש אנשים שיראו זאת כחיסרון.
- הוא לא הדבר האמיתי.
טווח מחירים ממוצע של פרקט פולימרי: 90-160 ש"ח למטר
עלויות התקנה: 40 ש"ח למטר
האח החורג של הפרקטים
'פרקט' גרניט פורצלן
סוג הפרקט הזה הוא למעשה אריחי גרניט פורצלן, מרצפות לכל דבר ועניין, בעלות טקסטורה של פרקט. גם כאן המראה דומה מאוד לפרקט העץ, כך שהמתבונן לא תמיד יוכל לזהות שמדובר בגרניט פורצלן – עד שידרוך על הרצפה ברגליים חשופות. עם זאת, פרקט שכזה דורש רובָה, כמו כל מרצפות, דבר שמעט 'מקלקל' את המראה דמוי הפרקט. דרכים להסוואת הרובה מאפשרות להתגבר על כך בצואה כמעט מושלמת.
יתרונותיו של פרקט גרניט פורצלן:
- אריח חזק ועמיד
- ניתן להשתמש בו גם בחללים רטובים
- אינם דורשים תחזוקה והמראה שלהם נשמר לעד.
- אינם יקרים וכן ההתקנה שלהם זולה יותר (למעשה כשל אריח רצפה רגיל).
- ניתן לשטוף אותם רגיל, אין חשש שינזקו, מתאימים מאוד בבית עם ילדים קטנים.
חסרונותיו של פרקט גרניט פורצלן:
- אינו בעל תחושה חמימה כשל פרקט העץ והחלופות האחרות.
- הרובה שיש לשים בין האריחים מעט פוגעת במראה.
הכי ישראלי שיש
איזה פרקט הוא המתאים ביותר לבית הישראלי?
כפי שציינו קודם לכן, התשובה לשאלה זו היא עניין של העדפה בלבד: מאחר שהפרקט בישראל לא משמש בתפקידו הייעודי, הפרקטיקה משמשת כאן שיקול של ממש, בהתאם לתכונות הסוגים השונים וה'התנהגות' שלהם בבית.
כך למשל, מי שמחפש את הפרקט הקלאסי, שואף לפרקט שיחזיק מעמד שנים ומוכן להשקיע לא מעט יבחר ללא ספק בפרקט העץ; מי שמחפש את האלטרנטיבה הזולה יותר, שמציעה בכל זאת תחושה דומה לעץ ומאפשרת כאבי ראש מעטים יותר בעת ההתקנה וההסרה – יבחר בלמינציה; מי שמבחינתו התחושה היא לא השיקול המרכזי, אלא בעיקר המראה, ומעדיף פרקט שאפשר לנקות במים בלי חשש, יבחר בפרקט פולימרי.שמתאים למי שרוצה לקבל את המראה החמים של העץ אך חושש מהתחזוקה.
וישנם עוד שיקולים שחשוב לזכור כאן:
- פרקט הלמינציה מחזיק מעמד לזמן קצר יותר, באופן יחסי (כמה שנים), ובשלב מסוים מתחיל להתקלף
- את מראה המרצפות בגרניט הפורצלן אפשר להסוות באמצעות הנחת פאנל פולימרי אשר 'יחזק' את המראה דמוי הפרקט
- בעיצוב הנורדי־סקנדינבי – שבגלו אנחנו כאן, כמובן – ההעדפה היא תמיד לחומר הטבעי ביותר. מדובר בחלק מרכזי בפילוסופיה העומדת מאחורי הסגנון העיצובי הזה, ולכן מוצרים דמויי חומרים אחרים ישתלבו בו בצורה טובה פחות.
"היתרון המשמעותי של פרקט עץ על כל שאר סוגי הפרקט הוא שזהו חומר טבעי, על כל המשתמע מכך", מציינת ברדה על אחד מסוגי הפרקטים האהובים, גם בישראל. "ניתן לחדש אותו, לשנות את המראה שלו, לרענן אותו אחת לכמה שנים – והכי חשוב בעיניי: מאחר שזהו חומר טבעי, הוא אותנטי ואין עוד אחד זהה לו. כל פרקט עץ הוא יחיד ומיוחד, הוא מתיישן יפה ורק הולך ומשתבח עם הזמן".
על פרקטים במקומות מיוחדים – ועל ההתאמה לעיצוב הנורדי־סקנדינבי
כבר הזכרנו זאת בקצרה קודם לכן, אך אין ספק שהפרקט הוא מהאלמנטים ההולמים ביותר לעיצוב הנורדי־סקנדינבי, בעיקר משום תחושת החמימות שהוא מוסיף לכל חלל. למעשה, הפרקט מתאים לסגנונות עיצוב רבים, כמו העיצוב הכפרי כמובן, אך נדמה שהשילוב שלו בסביבה 'סקנדינבית' הוא פשוט מושלם.
"העיצוב הנורדי תופס חלק בלתי נפרד בחיינו", אומרת אירה. "הוא קליל ונעים, ומשתלב מדהים באקלים החמים שלנו. גוונים בהירים ונקיים משתלבים מדהים בסגנון עיצוב זה, גם בכל הנוגע לפרקטים. פישבון אלון מולבן, למשל, הוא דוגמה מצוינת לכך".
ולפני שנסיים,
מה לגבי שילוב פרקטים בחללים שבעבר נחשבו בלתי אפשריים עבורו – כמו המטבח? “לפרקטים של היום אין שום מניעה להיכנס למטבח, בייחוד אם רוצים לייצר רצף ואחידות בכל הבית. בכל סוגי הפרקטים בייחוד הסוגים האיכותיים של פרקטי למינציה עמידים במים, ואם מדובר בפרקט עץ – כדאי שהוא יהיה איכותי, ועם גמר לכה. כך גם הוא יכול להציע הגנה מפני כתמים”.
ושאלת השאלות – איך את ממליצה להניח את הפרקט? (רוחבי או אורכי)? "זה משתנה מאוד בין בית לבית ותלוי במבנה. בגדול יש להניח את הפרקט עם כיוון הכניסה לבית כדי שתהיה זרימה, אך אם הבית בנוי בצורה מלבנית לרוחס כדאי לשנות את הפרקט. ועוד טיפ קטן, אם קיין ריצוף דמוי פרקט במרפסת (בד"כ בדירות קבלן), יש לקחת בחשבון את הכיווניות שלו".
כפי שאפשר להבין, האפשרויות היום רבות מאוד. מספיק להסתכל על מגוון הצבעים והטקסטורות שממתינים לכם בתחום הפרקטים כדי לדעת זאת. בישראל, שבה הפרקט הוא בעיקר הצהרה עיצובית, הכול עניין של העדפות ופרקטיקה: חשבו היטב על התכונה של כל סוג פרקט, והחליטו בהתאם לכך מהו הפרקט המועדף בבית הישראלי שלכם. כך או כך אנחנו מבטיחים לכם: בחרתם נכון – שכן הפרקט הוא תוספת אדירה לכל חלל.