ילדותי. שובב. שמח. נורדי | עיצוב נכון ומותאם לחדר ילדים נורדי
עד כמה שהעיצוב הנורדי־סקנדינבי נפוץ, בישראל ובעולם, נדמה שהוא עדיין לא השלים עד תום את השתלטותו על העולם. איך אנחנו יודעים? פשוט: חללים מסוימים טרם נחשפו אליו באמת. זאת הזדמנות נהדרת בשבילנו להציע משהו שנראה מהפכני כמעט לפני עשור, ומתחיל לחדור אט־אט גם לבתים בישראל: עיצוב נורדי־סקנדינבי בחדרי ילדים. כי אם זה עובד טוב בכל חלל אחר בבית, אין שום סיבה שזה לא יתאים גם לחדרים של הקטנטנים שלנו.
רבים נוטים לחשוב בטעות שעיצוב נורדי לא יכול להיות עיצוב שמח וכיפי. זאת טעות גדולה מאוד: הוא אכן מינימליסטי, הוא בהחלט פונקציונלי, אך הוא יכול לשדר גם הרבה חום וביתיות, לצד שמחה ושלווה. הכול תלוי בדרך שבה אתם מנצלים את היתרונות שלו.
כך, עיצוב נורדי־סקנדינבי בחדרי ילדים יהיה עשיר בדמיון, במרחב פעולה חופשי ובעצמאות – דברים שעבור ילדים נחשבים לממלאים, מחזקים ומעודדי יצירתיות. כך, חדרי ילדים בעיצוב זה יהיו עשירים בטפטים, במשפטים עם אמירות חביבות ומשעשעות, במתחמי יצירה, מנוחה ופעילות ועוד ועוד. כך יוצרים אווירה מיוחדת שכל כולה מינימליזם ופונקציונליות.
הפרקטיקה: כך יוצרים חדר ילדים מלא בקסם נורדי
נדמה שהעיקרון החשוב ביותר בעיצוב הנורדי־סקנדינבי (עיקרון שיכול לעזור בכל עניין הקשור בילדים, למעשה) הוא לראות את החלל מעיני הילד עצמו. כן, זה אומר לשאול אותם להתייעץ איתם, אם זה אפשרי, ואפילו להתיישב על הרצפה כדי לראות את הדברים מגובה עיניהם. תופתעו לגלות עד כמה זה יעזור לכם בהשגת המטרה.
מאחר שילדים ניחנים במחשבה חופשית, הרבה יותר מאשר המבוגרים, חשוב לאפשר להם ליהנות מכך. דווקא העמסה של החלל תגביל אותם לדברים מסוימים בלבד – וזאת הסיבה שהעיצוב הנורדי־סקנדינבי מתאים כאן מאוד. חלל שקט, שליו, בעל פרטים מעטים אך חיוניים ומרכזיים יאפשר לילדים שלכם לרחף על גלי היצירתיות ולהיסחף אל עולם הדמיון.
מה זה אומר בפועל?
- רהיטים בקווים נקיים (ולא יותר מדי כאלו)
- מתחם ליצירה ומתחם למנוחה
- שימוש בחומרים טבעיים ובצבעים מרגיעים
- בחירה בפלטת צבעים אחידה, והיצמדות אליה (כדי לא ליצור לילד 'בלאגן' בעיניים)
- תאורה חמה ונעימה, אשר תוסיף לאווירה הביתית ול־COZINESS
- תוספת חיוּת ואווירה תוססת בעיקר בעזרת טקסטיל מתאים.
כן בבית ספרינו!
העיצוב הנורדי־סקנדינבי הופך אט־אט למחזה נפוץ בחדרי השינה של הילדים, אבל זה ממש לא חייב להיעצר כאן: גם בחדרי המשחקים, ופינות הלימוד בבית- העיצוב הזה יכול להתאים מאוד, ולתרום לאווירה נעימה יותר בזמן הלימודים או בזמן העבודה.
אחד הדברים החשובים ביותר ושיסייע מאוד ללמידה אפקטיבית – הוא סביבה נעימה ומרגיעה. תאורה רכה, אור טבעי רב ככל האפשר, שימוש בחומרים טבעיים (עץ בעיקר), צבעים רכים ועומס מינימלי של פריטים ושל פרטים מסביב, יאפשרו להשיג תחושה נעימה.
אם כבר הזכרנו את המינימליזם, כדאי מאוד לשאוף למיעוט אלמנטים על הקירות שבאזור פינת הלימודים כדי שלא להעמיס על ראשו של הילד. עניין זה יכול להוות דווקא יתרון: מיעוט של פריטים יאפשר החלפה שלהם בתדירות גבוהה, בהתאם לנושא הנלמד, כך שהעיצוב יהיה 'מגויס' לטובת הלימודים והילדים ייהנו מריענון תכוף של סביבתם.
את אותו העיקרון אפשר ליישם גם על פינות היצירה והמשחק בבית. כך אפשר ביתר קלות לבצע תחלופה של הפריטים, ולהבטיח שכל הצעצועים או כל הספרים, לדוגמה, ייחשפו לעיני הילדים ולא אותם פריטים יום אחרי יום.
העיצוב הנורדי־סקנדינבי מעודד פרקטיקה ופונקציונליות, כאמור, ולכן גם חלוקה לאזורים נחשבת שכיחה מאוד – והיא גם מועילה מאוד: מתחם של כיסאות ושולחנות, מתחם קריאה ומתחם למשחק יאפשרו לילדים בחירה בין כמה אפשרויות מועדפות, ואף יעודדו עצמאות. כשכל אלו עומדים לרשות הילד, היצירתיות שלו גוברת וכך גם תחושת הביתיות הנעימה.
כדי לאפשר לילדים מרחב יצירתי ובסיס מצוין לדמיון ולהעשרה עצמית, חשוב לספק להם את המרחב המתאים. גם בחדר הילדים וגם בחדרי המחשקים ופינות הלימוד, עיצוב נורדי־סקנדינבי יכול להתאים מאוד להשגת מטרה זו, בהיותו מינימליסטי, פרקטי, וכן – גם נעים וביתי במיוחד. נסו לשלב את עקרונות העיצוב המקסים הזה בחלל של הקטנטנים שלכם, ותיצרו עבורם עולם עמוס יצירתיות בלתי נגמרת.