ויקיצמח – מילון הצמחים המלא לבית
הכנסת הצמחייה הביתה היא אחד העקרונות המרכזיים בסגנון העיצוב הנורדי־סקנדינבי. בכל חלל המעוצב בסגנון הזה תזכו לראות לא רק את המינימליזם המפורסם ואת פלטת הצבעים המונוכרומטית והנעימה לעין, אלא גם הרבה מאוד צבע חום עֵצי, אור טבעי בכמויות – וירוק של טבע, של עצים ושל עציצים. לא במקרה זה כך: התפיסה העיצובית של הסגנון הנורדי־סקנדינבי גורסת שהכנסת הטבע הביתה הכרחית, לטובת הרוגע, השלווה וכמובן – המראה המיוחד. כי לטבע, גם בתוך הבית, אין תחליף.
"יש כל כך הרבה יתרונות בהכנסת צמחים הביתה", אומרים אנשי HOYA, חנות אינטרנטית לצמחים. "צמחים עושים לנו טוב על הלב, מוסיפים לעיצוב הבית, משפיעים על האווירה ומשמחים אותנו במיוחד".
הצמחים ה'נורדיים' שאתם חייבים לעצמכם
העיקרון שבהכנסת הטבע הביתה מורגש היטב בכל בית נורדי־סקנדינבי, אבל ההחלטה לעשות זאת – להכניס את הטבע הביתה – היא רק הצעד הראשון בדרך לשם. הצעד השני הוא בחירה בצמחים המתאימים ביותר ל'משימה' הזו, כי אם נשתמש בצמחים שלא יכולים להחזיק מעמד בתוך הבית, או שיסבלו בסביבה כזו, בעצם לא עשינו דבר.
אז אילו צמחים נחשבים 'צמחים נורדיים קלאסיים'? בהמשך תבינו שרוב הצמחים הנורדיים הם כאלו שמציעים עמידות רבה, חוזק ואיתנות – בין אם ככאלו המשקפים את האופי הנורדי המחוספס, ובין אם מהסיבה הפרקטית: הם פשוט קלים יותר לגידול.
ולפני שנפרט על כל אחד ואחד מהם, הינה טיפ חשוב מבית HOYA: "הדבר החשוב ביותר הוא לבצע התאמה בין האור שיש לכם בבית לבין הצמחים שאתם רוצים להכניס הביתה. יש מגוון רחב מאוד של צמחים, אבל מה לעשות – לא כולם יכולים לשרוד באותם תנאי אור. הרבה מאוד צמחים מתים לא בגלל טיפול לקוי, אלא בגלל שלא קיבלו את התנאים הדרושים להם כדי להתקיים. לכן קודם כול הבינו כמה אור יש לכם בבית, ורק אחר כך בחרו את הצמחים שמתאימים לכמות האור הזו".
ועכשיו, הינה צמחי הבית ה'נורדיים' לפניכם:
פיקוס כינורי
צמח יפהפה, בעל נוכחות מרשימה אשר ישדרג כל חלל. הפיקוס הגיע אלינו ממערב אפריקה, זהו צמח עמיד מאוד, שיכול לשגשג כמעט בכל תנאי, אם כי יעדיף אור טבעי. יש לו עלים רחבים דמויי כינור, ומכאן שמו. הצבע הירוק החזק שלו מבטיח להוסיף המון לחלל.
מדד האור – יש למקמו בעוצמת אור בינונית עד גבוהה ולכן מתאים לבתים עם הרבה מאוד אור טבעי או למרפסת . יש לסובב אותו אחת לכמה ימים על מנת שיקבל אור באופן סימטרי על כל עליו.
כמה להשקות? כשהשכבה העליונה של האדמה מתייבשת, זה הזמן להשקות. בערך פעם בשבוע, תלוי בתנאי מצג האוויר. (בקיץ בתדירות יותר גבוהה). כמו כן, אחת לכמה ימים, מומלץ לרסס על העלים מים
מדד הידידותי למשתמש – 8 ידידות מאוד
פיקוס גומי
עץ עם עלים גדולים ובשרניים, יכול להציע עלים בצבע ירוק חזק, או בצבע שחור מפתיע ויפהפה. העלים החלקים שלו נראים היטב מכל מקום ומעניקים לחלל נגיעה זוהרת. גם כאן מדובר על צמח חזק מאוד, שיכול להתפתח כמעט בכל תנאי – ובניגוד לפיקוסים הגדולים, אינו משתלט על סביבתו. הפיקוס יכול לגדול לממדים גדולים, גם בסביבה הביתית.
מדד האור – זקוק להרבה מאוד אור ועדיף אור ישיר
כמה להשקות? אינו זקוק להשקייה מרובה, יש לבגיע לייבוש מלא של האדמה ורק אז להשקות שוב. מומלץ לרסס את עליו אחת לכמה ימים ואם תרצו אף להגיד ראש, ניתן לנקות את העלים שלו מאבק עם מטלית לחה.
מדד הידידותי למשתמש – 8 רק תנו לו שמש והוא מבסוט
סוקולנטים
הבחירה האולטימטיבית של כל היספטר ממוצע הפכה לכזו לא במקרה: הצמחים היפהפיים הללו נראים כמו מיניאטורה קסומה של צמחי מדבר, והם מגיעים בשלל צבעים, צורות וטקסטורות. חשוב לא פחות – הם צמחים אוגרי מים ולכן קל מאוד לטפל בהם, שכן הם לא זקוקים לכמויות רבות של מים.
אור – עוצמת אור גבוהה ועדיף שמש ישירה, לכן מומלץ למקם אותן על אדן החלון, על השולחן במרפסת או כל חלל מואר אחר שברשותכם.
כמה להשקות? כיוון שהעלים של הסוקולנטים בשרניים מאוד הם אינם זקוקים להשקייה מרובה, הם למעשה אוגרים בתוכם את המים. יש להגיע לייבוש מלא של האדמה בין השקייה להשקייה. מומלץ להניח את הסוקולנט בעציץ עם חור לניקוז הנוזלים כיוון שעודף מים הוא קטלני עבורם.
מדד הידידותי למשתמש – 10, כל שעליכם לעשות הוא לשכוח להשקות אותו והוא יחיה
אלוקסיה פולי (אוזן הפיל)
צמח טרופי בעל עלים מיוחדים בצורתם. לגבעול הדק והארוך שלו דוגמא יפהפיה של זברה. כיוון שהוא צמח טרופי הוא אוהב אקלים לח וחמים.
אור – יש לספק לו אור טבעי בעוצמה בינונית גבוהה אך לא שמש ישירה.
כמה להשקות? אחת לכמה ימים כשאדמה העליונה של הצמח מתייבשת.
מדד הידידותי למשתמש – 6, יש לשים לב לתאורה והשקייה נכונים
סנסיווריה
אולי הצמח המבוקש ביותר היום לגידול בבית, משום שהוא קל מאוד לגידול ומתגמל במראה נהדר ומיוחד במינו. עליו מאורכים, בצבעי ירוק וצהוב יחד. לסנסיווריה יכולות של ספיחת רעלים ועל כן הוא נחשב כצמח מטהר אוויר.
אור – ניתן לגדל את הסנסיווריה בחללים עם מעט אור טבעי אך גם בחללים שטופי אור (אך לא תחת שמש ישירה)
כמה להשקות? ברגע שהאדמה של הצמח מגיעה לייבוש מלא, רק אז יש להשקותה שוב. (אמרנו לכם עמיד…!)
מדד הידידותי למשתמש – 10, גם אם תנסו להרוג אותו כנראה שתכשלו
דקל קנציה
צמח מרשים בעל כפות גדולות ואלגנטיות הצומחות על ענפים דקיקים וארוכים. הצמח אומנם חזק אך בעל קצב גדילה איטי יחסית. הדקל אינו דורש יחס מיוחד בהשוואה לדלים אחרים.
אור – ניתן למקמו בחלל שטוף אור או בחלל חשוך יחסית, אך אין למקמו תחת שמש ישירה.
כמה להשקות? ברגע שאדמת הדקל מעט לחה או אפילו יבשה, זה הזמן להשקותו שוב.
במדד הידידותי למשתשמש – 8 לעיתים רחוקות תנו לו קצת מים וזה יספק אותו
פילאה פפרמיודיס
עוד צמח בעל מראה מיוחד, עם עלים מעוגלים וירוקים ותכונה מיוחדת: הוא נוהג 'להוליד צאצאים' במהלך החורף, וכך נוצרת חגיגה שלמה בפינת הגידול שלו. הצמח הזה, אגב, אהוב מאוד בשוודיה, ואם הם בוחרים בו – מי אנחנו שלא ניישם אותו בבית הנורדי־סקנדינבי שלנו?
אור – לא למקמו תחת שמש ישירה, אך כן הרבה אוהב אור טבעי
מתי להשקות? כשאדמת הצמח יבשה לחלוטין, זה הזמן להשקות אותו
במדד הידידותי למשתמש – 7, לא יותר מדי מים ושמש, אך גם לא פחות מדי
זמיה קוקוס
מהצמחים הקלאסיים למי שלא ממש מצטיין בחקלאות ובגידול צמחים – משום שהוא יכול לשרוד ממש בכל תנאי, כולל בחלל סגור ללא חלונות. מדובר בצמח בשרני וירוק, בעל עלים רחבים ומרשימים, שדורש דבר אחד בלבד: השקיה אחת בחודש. פשוט, לא?
אור – מלבד אזורים חשוכים לחלוטין, או שמש ישירה – הוא יצמח בכל מקום
כמה להשקות? זהו צמח עמיד מאוד ויכול להסתדר גם מספר שבועות ללא השקייה.
מדד הידידותי למשתמש – 10 מושלם ל"רוצחי צמחים סדרתיים"
ציפור גן עדן
מהצמחים היפים ביותר שאפשר להכניס הביתה. יש לו עלים גדולים ומרשימים, אך המראה היפה ביותר הוא בעת פריחתו בסתיו ובאביב – אז נגלה לעינינו פרח כתום־צהוב יפהפה, המזכיר ציפור (ומכאן שמו). לא דורש תחזוקה רבה מדי ויכול להסתדר בקלות בתוך הבית.
אור – זהו צמח שאוהב מאוד שמש (אפילו ישירה) אך יסתדר גם עם אור טבעי לא חזק במיוחד
כמה להשקות? כשהאדמה של הצמח מתייבשת חלקית (לא בעומקי הצמח), זה הזמן להשקות אותו. אחת ל 10 ימים לערך (תלוי בתנאי מזג האוויר)
מדד הידידותי למשתמש – 7, לא כדאי לעזוב אותו לימים ארוכים כשהחולונות סגורים
"צריך לזכור דבר חשוב נוסף", מסכמים ב-HOYA, ובאותה הזדמנות מפריכים הנחה קדומה ומוטעית לטענתם. "בתהליך הפוטוסינתזה הצמחים פולטים חמצן וסופחים אליהם את הרעלים שבסביבה וכך, הופכים את האוויר שלנו בבית לבריא יותר. הם למעשה מטהרים אותו.
ההנחה שצמחים 'גוזלים' מאיתנו חמצן בלילה היא לחלוטין מיתוס. ההפך הוא הנכון. הינה מה שקורה במציאות: צמחים קולטים אליהם פחמן דו־חמצני ורעלים שיש בסביבתנו, ומשחררים חמצן טרי, כך שלא רק שהם לא 'גונבים' או חולקים איתנו את החמצן, הם דווקא מייצרים לנו אוויר טוב יותר. שלושת המומלצים שלנו לחדר השינה הם סנסיווריה, דקל אריקה וספוטיפיליום או קיסוס. יש עוד רבים אחרים – רק לא לשכוח לבדוק את דרישות האור, כן?"
צמחייה היא ללא ספק תוספת מדהימה לבית – לא במקרה הסקנדינבים אוהבים אותה כל כך. כפי שראינו, עקרונות העיצוב הנורדי־סקנדינבי מקפידים על הכנסת צמחים ספציפיים הביתה, פשוט מתוך ידיעה שאלו המתאימים ביותר לסביבה הזו. כעת הזמן שלכם לצאת לדרך: אמצו לעצמכם שניים–שלושה צמחים מהרשימה, והתחילו להעשיר את החלל הביתי. מבטיחים לכם שבסופו של תהליך כל עשרת הצמחים ישגשגו אצלכם ברחבי הדירה.