שומרים על הנוף – ועל יצירתיות עד אינסוף
הדילמה בין שיפוץ לבין מעבר דירה פוגשת את כולנו, בשלב מסוים בחיים: אחרי שנים באותו בית, אנחנו מתחילים לסדר בצד אחד את היתרונות שלו, ובצד השני את החסרונות שלו – וחושבים מה הלאה. האם שדרוג ושיפור פניו יספיקו וישביעו את רצוננו, או שהגיע הזמן לעבור מקום? מבחינת המשפחה מחיפה, גורם אחד, בעל משמעות רבה מאוד, הכריע את הכף: הנוף. וכדי לשמור עליו, הם החליטו שכדאי להישאר. אחרי התהליך היפהפה שעברו עם מעצבת הפנים לירז בוקעי, הם הבינו שהחליטו נכון.
"מדובר בזוג בשנות ה־40 לחייהם, עם שני ילדים קטנים", מספרת לירז. "הם חשבו רבות אם לשפץ את הקיים או לעבור לבית חדש, אבל הנוף המרהיב ומקומה של הדירה הנוכחית ניצחו – והם החליטו לשפץ את דירתם הקיימת, דירת פנטהאוז בחיפה, 130 מ"ר עם חמישה חדרים, שני חדרי רחצה ומרפסת גדולה שממנה רואים את הים ואת הכרמל הירוק. זו דירה שבנויה במפלסים, ובעלת גג משופע בקומה העליונה. תהליך השיפוץ ארך כחודשיים וחצי, ועבודות הגמר וההלבשה – עוד חודשי וחצי". בסך הכול ארבעה חודשים למייקאובר שלם. לא רע בכלל.
עיקר הדרישות של בני הזוג סבבו סביב הרצון להגדיל את כמות האור הטבעי בקומת הכניסה, הוספת פינת עבודה שימושית והרחבת הגלריה שבקומה העליונה. "במקור רצינו גם להחליף את גרם המדרגות הקיים, בגרם מדרגות מרחף, תוך כדי ההריסה החלטנו להישאר עם הקיים ולשפץ אותו כדי להימנע מהוצאות גדולות", מספרת המעצבת.
אם זה לא מספיק, הרי שהשיפוץ – שאמור היה להתחיל באוקטובר 2019 – נדחה בכמה חודשים, למרץ 2020. ומה קרה באותו חודש? נכון: סגר הקורונה הראשון. האתגר היה גדול, אך כל המעורבים עמדו גם בו בגבורה. "למרות הכול הם החליטו שהם יוצאים לדרך, פינו את ביתם לתקופה קצובה ועברו לשכירות בבניין ליד", מציינת לירז. העבודות החלו.
סידור מחדש בצורה קפדנית – וסגנון אקלקטי־סקנדינבי־מודרני
"רגע לפני היציאה לדרך חשפה בפניי בעלת הבית עולם שלם של פריטים וליקוטים שחיכו בסבלנות לשיפוץ המיוחל", משתפת לירז. "כך היה עם כיסאות פינת האוכל ועם כיסא הנדנדה, עם כיסאות האירוח בסלון ועם עוד הרבה פריטי הלבשה שהשתמשתי בהם בעיצוב. כך נולד סגנון המחבר בין העיצוב האקלקטי, הסקנדינבי והמודרני".
כעת, אל העבודות בחללים עצמם:
הכניסה לבית ממוקמת במרכז החלל הציבורי שבקומת הכניסה, ומאחר שלא מדובר בחלל גדול במיוחד, נדרשה לירז לתכנן חלל מימין לכניסה, שישמש כחלל ההתארגנות בכניסה לבית. משמאל לכניסה ממוקמת פינת האוכל, שנשארה במקומה המקורי וזכתה לשולחן אליתה ליוינג ולכיסאות איקאה. מעליה נמצאת הגלריה שהורחבה, ועוד נגיע אליה בהמשך.
המטבח לא הוחלף, אבל זכה לשדרוג נרחב: "השארנו את ארונות המטבח הקיימים, אך החלפנו ידיות ואת הסוקל שלחנו לצביעה בגוון המטבח", מתארת לירז את השינויים. "את משטח העבודה וחיפוי הקיר החלפנו לקוריאן, החלפנו את הברז, את קולט האדים ואת דלפק האכילה, וקיבלנו מטבח שהלם את הסגנון העיצובי שהוכתב בדירה".
גם בסלון גויסה לירז למשימה מיוחדת: "נתבקשתי למצוא פתרון למסך הטלוויזיה, כך שניתן יהיה ליהנות ממנו הן מחלל הסלון ומהמרפסת הסמוכה, שבה הם נוהגים לארח", היא משתפת. "מכאן נולדה הספרייה הדו־כיוונית שתכננתי, ובה, מאחורי מסך הטלוויזיה, קבעתי צינור פלדה ובתוכו מֵסַב שמאפשר למסך להסתובב 360 מעלות ולשרת את שני החללים בו־זמנית.
הספרייה ממוקמת עם גב לוויטרינה שאורכה 5 מטרים במרכזה. אל המרפסת ניתן לצאת מבעד לכנפיים באורך של 1.7 מטר משני צידי הספרייה, ולטובת הצללה למסך ישנה מרקיזה, שלרוב נשארת פתוחה ומצילה על החלל, וגם תריס חשמלי ומסך וילון שקבעתי בין הספרייה לבין החלון".
לצד המטבח ממוקם גרם המדרגות, שגם הוא תפס תפקיד חשוב בעיצוב, כפי שציינו קודם לכן. המדרגות, המדרכים לאורכו, הוחלפו למדרכי עץ גושני, בהתאמה לפרקט העץ שנבחר לאזור החדרים. שלוש מדרגות מובילות אותנו אל המפלס הראשון, שבו שני חדרי שינה לילדים וכן מקלחת ילדים ובה מקלחון רחב, ארון כיור מרווח ופינת כביסה מוסתרת.
אל הקומה השנייה בבית עולים דרך אותו גרם מדרגות ומגיעים לגלריה, שזכתה לתשומת לב מיוחדת, כאמור. "הרחבתי את הגלריה בכ־60 ס"מ, ובכך אפשרתי למקם בחלל הזה פינת עבודה לבני הבית", מתארת לירז. "הגלריה הייתה תחומה על ידי קיר בנוי בגובה 105 ס"מ. הורדנו אותו והחלפנו במעקה רשת שדרכו נכנס האור הטבעי מהקומה התחתונה, ואפשר מבעדו ליצור קשר עין".
בין הקומות ישנן שלוש מדרגות נוספות, שמובילות אותנו אל 'חלל שרשרת' – "אזור מופלא ומבודד בקצה הבית, שבו חדר השינה של ההורים", מוסיפה המעצבת. "דרך החדר עוברים אל חדר הרחצה הגדול והמפנק, ומחדר הרחצה לחדר הארונות. ההפרדה בין כל החללים בוצעה באמצעות מחיצות זכוכית גלים, על מנת לתת לאור הטבעי לשטוף את הקומה ולקבל תחושת מרחב גדולה יותר. בפועל זוהי קומה פרטית של ההורים, אשר עונה על כל צורכיהם".
המסקנה מהפרויקט הנפלא הזה פשוטה: לפעמים, גם אם לרגע נדמה לכם שהגיע הזמן לעזוב, עצרו לרגע וחשבו מה אפשר לעשות כדי לשדרג את הקיים – ולהדגיש את שלל היתרונות שבו. עם מעצבת מוכשרת כמו לירז, תופתעו כמה אפשרויות עומדות לרשותכם מהבחינה הזו. בני הזוג מחיפה כבר יודעים זאת היטב.