עיצוב דירת קבלן בסגנון נורדי סקנדינבי – היופי של נגה
לקנות את הדירה או לא לקנות – זו השאלה, והיא מורכבת במיוחד. כי לנו, האנשים הפשוטים, יש כל כך הרבה פרמטרים שצריך לשים לב אליהם לפני רכישת נכס, כל כך הרבה נתונים שמפריעים עכשיו או שיפריעו בעתיד, ומעט מאוד מושג לגבי מה נכון ומה לא נכון. ישנן שתי אפשרויות במצב כזה: לסמוך על המזל, או לפנות לאנשים שיודעים דבר או שניים על נכסי נדל"ן. אם יש להם ידיים טובות וידע באדריכלות ובעיצוב פנים – עוד יותר טוב. לפתע, הכול ייראה פשוט וברור הרבה יותר.
כך בדיוק עשה זוג מתל אביב – היא רופאה והוא מנכ"ל ובעלים של חברת ביוטק, ולהם שלושה ילדים. השניים החליטו שהמשפחה צריכה לעבור מפלורנטין הקסומה למתחם נגה הקסום עוד יותר, ומולם ניצבה דילמה: האם לרכוש דירת דופלקס גג – 120 מ"ר ועוד 50 מ"ר של מרפסות. על פניו, נתונים מפתים במיוחד. בפועל, זה לא היה כל כך פשוט.
"מדובר בדירת קבלן לא קונבציונלית מבחינת התכנון שלה", האדריכלית שירה מוסקל ומעצבת הפנים הדס רוט, ממשרד הלל אדריכלות. "היא מחולקת לשתי קומות – קומת חדרים תחתונה וקומת מגורים עליונה. הקומה התחתונה, קומת המגורים, מרווחת מאוד, אך הקומה העליונה המכילה את הסלון ואת המטבח מצומצמת יחסית.
בני הזוג עמדו לפני הרכישה, ובדיוק בנקודה הזו נקראנו לייעץ. הם ביקשו מאיתנו לבחון את נתוני הנכס בהתאם לצרכים שלהם, ולסייע להם להחליט האם להתקדם עם העסקה".
אנשי הלל אדריכלות מעניקים ייעוץ שכזה לא מעט אך הפעם, הם מעידים, ההחלטה לא הייתה קלה עבורם. "הפיתוי הגדול היה המקום הנפלא של הדירה, המרחבים באזור הפרטי וחומרי הגמר שלה – הודות לאדריכלית שרון מעין שליוותה את הפרויקט במהלך הבנייה שלו. מצד שני, החלל הציבורי בדירה קטן יחסית לגודלה, ולא כל כך מזמין. גם העובדה שהדירה עמדה בשוק מספר חודשים (נצח במונחים תל אביביים של 2017) העלתה חשדות".
מוסקל ורוט לא התעצלו, בחנו כמה פתרונות אפשריים – בעיקר מבחינת התכנון והעיצוב מחדש – והבינו שאפשר ליצור כאן משהו מנצח ומיוחד במינו. הדירה נרכשה, וההרפתקה המשותפת החלה.
השיפוץ שתוכנן כלל שינויים מבניים קלים, ועיקר העבודה התרכזה במערכות החשמל ובפריטי הנגרות. האחרונים תוכננו בקפידה, מתוך מטרת על – ליצור מקומות אחסון שיחמיאו למרחב ולחלל. כך תוכננה יחידת נגרוּת שחורה בחלל שמתחת למדרגות שמתאימה לאחסון משחקי הילדים, וכך גם עוצבה יחידת הנגרוּת במטבח, המשמשת כפינת קפה ומכילה גם מקרר קיוסקים אמיתי.
"החומרים שנבחרו לדירה משלימים את הבחירות המקוריות של הקבלן והאדריכלית", מספרות האדריכלית ומעצבת הפנים. "המראה הקליל והאורבני בא לידי ביטוי בגוונים, בצבעים המנוגדים, בשימוש הנרחב בשחור על גווניו ובעיקר בבחירת הפריטים המיוחדים ונוטפי השיק. הקונספט העיצובי שהרכבנו יחד מלווה את כל מרחבי הדירה. הוא משלב חומרים כמו בטון, עץ וברזל, בשלל גוונים וטקסטורות".
השלב המעשי הראשון היה בחירת הריהוט לסלון. "בשל החלל המאתגר והקיר המשופע שבו נדרשנו לשנות כיוון חשיבה", מספרות האדריכלית ומעצבת הפנים. הריהוט שנבחר כולל מערכת ישיבה פינתית מפנקת וקלילה. בחלל הוצב גם שולחן צד שימושי, על שטיח צהוב יפהפה. על שולחן סלון מרכזי הוחלט לוותר, מפאת המרחב הקטן.
כאמור, במטבח הוצבה פינת קפה שעוצבה והוכנה במיוחד למידות הדירה. המטבח עצמו הוא חלק מהחלל פהתוח הכולל גם את הסלון, ולכן חשוב היה גם כאן לשים דגש על פרקטיקה ועל אחסון יעיל. במרכז המטבח הוצב מעין אי ארוך, עם מקומות אחסון רבים, ועליו נמצאות הכיריים. מסביבן הונח משטח עבודה רחב ידיים מאבן. האי צופה אל הסלון ובגבו של 'איש המטבח' ניצב ארון קיר לבן ובו מקומות אחסון נוספים.
פינת המשפחה בקומה התחתונה זכתה גם היא לטיפול עד אחרון הפרטים. כולל שולחן ציורים בשחור וכריות בהדפס שתואם לקיר הבטון החשוף.
פינת האוכל מוקמה מתחת לפרגולה במרפסת שבקומה העליונה – מרפסת רחבת ידיים שאותה ניצלו המתכננים ליצירת עוד מרחבים משפחתיים פונקציונליים. "המרפסת הזו למעשה משלימה את המרחב הפנימי ומעצימה אותו", מספרות מוסקל ורוט, "ובעלי הבית מעידים שפינת האוכל שימושית מאוד". בקצה המרוחק של המרפסת מוקמה פינת סלון ביתית, ולצידה נדנדת ערסל נוחה.
בחדר השינה נפתחים החלונות ותריסי העץ למרפסת דק קסומה, שמוסיפה גם היא המון לבית ולחלל הצמוד אליה. לא במקרה שתי המרפסות היוו שיקול מכריע בשאלת הרכישה של הנכס.
בכל אחד מהחדרים, ובקומה התחתונה כולה, לטקסטיל יש ערך משמעותי והוא משולב בחללים בצורה נפלאה. עניין זה בא לידי ביטוי בעיקר בשימוש בכריות, בכיסויים ובאלמנטים העיצוביים הרבים שעל הקירות.
חדרי האמבט והשירותים ממשיכים את אותו קו שמורגש בכל החללים בדירה, ומציעים שילוב של לבן, שחור ואפור אשר יוצרים תחושה אלגנטית, יוקרתית ומינימליסטית.
"ההצלחה של הדירה הזאת הפתיעה גם אותנו", מסכמות מוסקל ורוט. "בתהליך המהיר שעברנו יחד הבנו איזה ערך עצום יש לתכנון מדויק, להעמדה נכונה של הריהוט וכמובן לעושר החומרים, פריטי הטקסטיל, הריהוט והאביזרים השונים". כך נוצר בדירה לא טיפוסית מקום שלם, יפהפה ואותנטי, והרווח של בעליו כפול: ראשית, חוויית המגורים בו יוצאת דופן. שנית, העבודות יביאו ללא ספק להשבחת הנכס בעתיד הקרוב והרחוק.
אז אם ראיתם דירה שיש בה פוטנציאל – אבל אתם לא בטוחים שהיא הדבר הנכון? אל תמהרו לוותר. התייעצו עם אנשי מקצוע, ותגלו שעם קצת השקעה גם הנכס ה'חשוד' הזה יכול להפוך ליצירת פאר.