עיצוב דירת מחיר למשתכן – ככה עושים את זה נכון
רכשתם דירה חדשה. חיכיתם, ציפיתם, ובסוף גם המפתח הגיע. אפשר להיכנס ולהתגורר, אולי לראשונה בחייכם, בנכס משלכם. נדמה שאין הרבה רגעים מרגשים יותר מזה. איך תוכלו להתאים את הדירה, דירת מחיר למשתכן שמגיעה במצב נתון, לאופי שלכם, להעדפות שלכם, לסגנון החיים שלכם? הכול מתחיל מראייה קדימה, מחשיבה צופה פני עתיד, עוד הרבה לפני אותו רגע שהמפתח נמצא בידיכם. למה אנחנו מתכוונים? הפרויקט של מעצבות הפנים יעל דוקטורציק סגלי ובלית מזור מסטודיו דומא בעתלית שבצפון, יענה לכם על כל השאלות.
"מדובר בדירה של זוג בשנות ה־30 לחייהם, עם תאומים בני חמש", מספרות השתיים. "הם רכשו אותה במסגרת תוכנית 'מחיר למשתכן' בעתלית, וכבר בתחילת הדרך ידעו שייעזרו באנשי מקצוע לעיצוב הדירה".
לא במקרה מדגישות יעל ובלית שמדובר בדירה במסגרת מחיר למשתכן – תוכנית שלא משאירה הרבה מקום לגמישות מבחינת התוכניות האדריכליות. "דירות מחיר למשתכן הן דירות קבלן שאין שום אפשרות לשנות או לשדרג בהן את הבחירות, עד לקבלת המפתח. לאחר קבלת מפתח חלק מהדיירים מביאים קבלן באופן עצמאי ומבצעים שינויים".
בשל כך, ומשום שבני הזוג ניחנים בראייה מרשימה קדימה, הם עשו בחירות בסיסיות מאוד בעת רכישת הדירה 'על הנייר', כדי שאלו ישתלבו עם העיצוב העתידי. לעניין זה תרמה העובדה שבעלת הבית מגיעה מעולם העיצוב – והיא הייתה, כמובן, שותפה פעילה מאוד גם בבחירת החומרים, הצבעים והריהוט לאורך התהליך.
"בני הזוג בחרו בריצוף אפור ובאריחים מרובעים לבנים בחדרי הרחצה, והזדכו על המטבח שהפרויקט הציע", מספרות צמד המעצבות על הצעדים המקדימים שהתבצעו בעת רכישת הנכס. "המטרה הכללית הייתה להלביש את הבית במצבו הקיים, ללא שינויים במבנה, באמצעות נגרות מותאמת, חומרים וצבעים. התכנון התפרס על כשנה, והשיפוץ בפועל ארך כחודשיים וחצי. העלות הכוללת – כ־350,000 שקל".
ומכאן, לעיצוב בפועל – ונתחיל במטבח
"על מנת להגדיל אותו ולייצר כניסה אינטימית, יצרנו קיר נגרות שמכיל בתוכו פונקציות שונות", מספרות יעל ובלית. "פאה אחת שלו משמשת כארון כניסה ונעליים, ויוצרת מבואה. פאה נוספת מהווה חלק מהארונות הגבוהים במטבח ופאה שלישית – ספרייה שפונה לסלון". השתיים ייצרו משטח עבודה נוח ורחב, ללא ארונות עליונים מעל דלפקי העבודה, ופונקציות רבות הוכנסו לקיר הנגרות.
הסלון הסמוך עוצב כך שהוא נראה כאי במרכז החלל, ומייצר תחושה של מרחב. הספרייה שפונה אליו, מאותה פאה במטבח, משלימה את המראה היטב. פינת האוכל, שנמצאת גם היא באותו 'מתחם', זכתה להדגשה משמעותית בעזרת גוף תאורה גדול שנתלה שמעליה, ונוסף ארון אחסון לצד השולחן.
מינימליזם בחדרי השינה
חדר השינה של ההורים עוצב בסגנון מינימליסטי: קירות החדר נותרו לבנים, אך נישת הארונות נצבעה כך שמתקבלת תחושה של קופסה הצמודה לחלל. בחדר הרחצה הצמוד תוכנן ארון עם רגלי מתכת, והוצב כיור עליון מיוחד על משטח קוריאן חלק.
חדר המשחקים של הילדים חוּפה בפרקט בהיר בדוגמת פישבון. הריהוט, החשמל והתאורה תוכננו כך שהחדר יוכל להפוך בעתיד לחדר שינה לילד – עוד ביטוי של המחשבה ארוכת הטווח, המלווה את הפרויקט לכל אורכו. חדר השינה הקיים של הילדים חופה גם הוא בפרקט זהה, המעניק לחדר חמימות רבה, וארון הבגדים משמש גם לאחסון צעצועים וגם כספסל ישיבה.
בחדר הרחצה הכללי הוחלפה אסלת המונובלוק שסופקה על ידי הקבלן באסלה סמויה, וכך נוצר מראה אלגנטי יותר וניתנת תחושה של מרחב גדול יותר. משטח הכיור אוחד עם חיפוי האסלה באמצעות משטח קוריאן, כדי להוסיף ולייצר מרחב מרווח ואחיד.
ישנם פרויקטים ומצבים שמגבילים את מרחב הפעולה בזמן עבודות העיצוב – בין אם מדובר בדירה חדשה ובין אם בדירה קיימת. הפרויקט שביצעו יעל ובלית מוכיח שגם במקרים כאלו אפשר להגיע רחוק, אם מצטיידים מראש בסבלנות, ביצירתיות רבה, בשיתוף פעולה פורה עם בעלי הנכס ובעיקר בראייה ארוכת טווח. בדרך הזו אפשר ליצור (כמעט) הכול.