מסודר, פרקטי ומינימליסטי: סידור הבית – כך תעשו את זה נכון
סידור הבית הפך לטרנד מדובר כבר לפני כמה וכמה שנים, בעקבות הפרסום של שיטת קון מארי, כוהנת הסדר היפנית, הספר שלה שכבש רבים, ובהמשך גם סדרת הטלוויזיה המצליחה שלה. הטרנד הזה קיבל עוד בוסט רועש בסגנון אמריקאי בזכות הפרסום של שיטת Home Edit והפרסום של צמד הנשים שמובילות אותה, קלי שירר וג'ואנה טפלין, ולאחרונה גם הצלחת סדרת הטלוויזיה בכיכובן.
שתי השיטות שונות זו מזו ומתבססות על עקרונות ופרקטיקות שונות, אבל בשתיהן התוצאה היא חדרים מסודרים ומאורגנים, שלכל דבר בהם יש מקום ייעודי. הסדר הזה מייצר אסתטיקה שעושה לנו נעים בעיניים וגם בנפש – כך לפי שתי הגישות.
ואיך כל זה קשור לעיצוב הסקנדינבי? סידור הבית בצורה פרקטית מתחבר היטב לכמה מעקרונות היסוד של העיצוב הנורדי: פונקציונליות, מינימליזם ואסתטיקה כמובן. בית מסודר ופרקטי הוא בית שלכל חפץ בו יש מקום ולכל מקום יש תפקיד. כשהפרקטיות משתלבת בהרמוניות בחלל נוצרת אסתטיקה שמקנה לבית אווירה נינוחה, נעימה ורגועה.
שאלנו שתי נשות מקצוע מתחום סידור הבתים איך עושים את זה נכון, איך בכלל מתחילים, מה חשוב לזכור ומה הטיפים שלהן לסידור הבית ולשמירה על הסדר.
איך מתחילים?
אלי מאור, יועצת קון מארי מוסמכת ומומחית לסידור וארגון הבית והעסק, אומרת שכדי להתחיל פרויקט של סדר וארגון בבית צריך קודם כל לקחת נשימה עמוקה. "סידור וארגון זה תהליך שמצריך הרבה עבודה מוחית ולכן יש להתחיל אותו מרוכזים, רגועים ומכווני מטרה. כדאי להתחיל את הפרויקט עם חיוך והוקרת תודה, כי הרי בסופו של דבר אנחנו עושים משהו מאוד טוב עבור עצמנו ויוצאים למסע היכרות מחודש עם החפצים שלנו שהם נגזרת בלתי נפרדת ממי שאנחנו. חשוב מאוד גם להקצות זמן ביומן וממש להתחייב לסידור והארגון. כדי להתחיל עוברים על כל חפצי הבית שנמצאים בחדר שאתם מסדרים ומחליטים מה לשמור ומה לזרוק או למסור".
אן סגל, עורכת בתים ובעלת העסק HomÉdition לארגון בתים ויצירת חללים פונקציונליים ומסוגננים, אומרת שהיא מתחילה את עבודות הסידור מריקון החדר. "קודם כל אני מוציאה את הכל החוצה. ברגע שמוציאים הכל מתחילים מדף חלק, מתחילים מהתחלה. אני מרוקנת את המדפים, הארונות והמגירות, מנקה הכל ומתחילה למיין. המיון נעשה לפי נושאים וקטגוריות. אם זה חדר עבודה למשל אז הקטגוריות יהיו למשל עפרונות, טושים, מרקרים, ניירות, דבקים וכד'. אני מסדרת כל קטגוריה בקופסה נפרדת ורק אחר כך אני מחליטה על מיקומים לפי הנגישות וגם לפי צבעים".
ארגון המטבח | דנה לוגסי ביטוןאיך מחליטים מה לזרוק ומה לשמור?
מאור: "מתחילים עם הדברים שאנחנו בטוח שומרים, אלו שלעולם לא נזרוק. אלמנט ההשוואה מאפשר לנו לדעת מה כבר פחות בשימוש או מה אנחנו פחות אוהבים. אם אנחנו מתקשים להחליט, תמיד אפשר לשאול שאלות מנחות כמו: האם הייתי קונה את הפריט הזה שוב? אם הפריט הזה היה הולך לי לאיבוד האם זה היה משנה לי? אם אנחנו עדיין לא בטוחים אפשר תמיד לפנות לגוף שלנו כמצפן לקבלת החלטות – האם הפריט מכביד עליי או מעורר אצלי קלילות? האם הפריט מעורר את תאי הגוף שלי ועושה אותי מאושרת? מתוך ההיכרות שלי את עצמי אני אמורה להבין איזה חפצים אמורים להימצא בחלל שלי. החפצים שאינם תומכים בסדר היום שלי או בחזון שלי לא אמורים להימצא בבית שלי".
סגל מתייחסת למיון בצורה יותר פרקטית. "מה שכבר לא משרת אותנו – צריך להיזרק. אין טעם לשמור דברים שאינם בשימוש. אין שום תועלת גם באגירה. מספיק למשל קרם ידיים אחד, לא צריך עשרה. הבית הוא לא מחסן. המיון והסינון גורמים לנו לאמץ גישה מינימליסטית יותר לחיים".
איזה כלי אחסון מתאימים לכל חדר?
מאור מציינת שבחדרים רטובים (מטבח, אמבטיות ושירותים) עדיף להשתמש תמיד בסלסילות מפלסטיק או מזכוכית. "שימוש בסלסילות בד או קרטון יוביל לריקבון ועובש. לחדרי הילדים אני אעדיף סלסילות בטיחותיות כמו קש, בד או קרטון".
סגל אוהבת מאוד את קופסאות הפלסטיק השקופות המוכרות לכל מי שצפה בסדרה "משתלטות על הבלגן", אבל היא אומרת שבארץ אין מספיק היצע ומבחר של קופסאות כאלו. "בחדרי ארונות אני משתמשת בדרך כלל בסלסילות קש שמייצרות מראה נעים וגם שומרות היטב על הבגדים", היא מסבירה.
איך שומרים על נגישות ופרקטיות בסידור?
"דברים שאני משתמשת בהם ביום יום ימוקמו במדפים ובמגירות שלא מצריכים ממני להתכופף או לעלות על סולם", מסבירה מאור. "הדברים שבהם משתמשים 'פעם ב' ימוקמו במדפים גבוהים יותר או במגירות נמוכות. שלב הסידור הפרקטי הוא הזמן לשים לב לכך שאנחנו לא מאחסנים ומסדרים דברים שבכלל לא משמשים אותנו".
סגל טוענת שהנגישות והפרקטיות היא העיקרון המנחה בסידור. "ברגע שהחפצים יהיו נגישים ונדע איפה נמצא כל דבר – יהיה לנו אינטרס לשמור על הסדר, וגם נדע איך לתחזק אותו. כשסדר משרת אותנו היטב הוא הופך לאורח חיים. בדיוק כמו שברור לכולם שצריך לנקות את הבית, כך גם ברור שצריך לסדר אותו. אני אוהבת לחשוב על הדימוי של חנות – בחנות אסתטית הכל נמצא מול העיניים והעיצוב שלה מושך אותי וגורם לי לרצות לקנות בה. כך גם בבית – כשהכל נמצא מול העיניים בהרמוניה – כיף לי ונעים לי יותר לשהות בבית".
איך שומרים על יופי ואסתטיקה בסידור?
"בחללים מינימליסטיים החפצים כשלעצמם הם פריטי הנוי, אבל בחדרים שבהם יש הרבה חפצים שהם לא בהכרח אסתטיים כדאי להשתמש בסלסילות או בקופסאות שמתכתבות עם סגנון העיצוב של החדר. אם החדר מעוצב בצבעים מסוימים עדיף להמשיך להשתמש בגוונים גם באמצעי האחסון, כך שכשהמגירה או הארון נפתחים העיצוב ממשיך", מסבירה מאור.
סגל מספרת שהיא אוהבת להשלים את תהליך הסידור בארגון לפי צבעים. "אני מאוד אוהבת את המראה המחולק לפי צבעים, וזה גם פרקטי, כי אם למשל אני מחפשת חולצה שחורה אני אדע מייד איפה למצוא אותה. כשאני מסדרת מזווה למשל, הסידור הראשוני יהיה לפי נושאים, ואחר כך, בתוך כל קטגוריה, אני אנסה לסדר את הפריטים לפי הצבע שלהם. אני לא פנאטית בזה, אבל אני תמיד אנסה לייצר הרמוניה של צבעים".
איך שומרים על הסדר לאורך זמן?
"צריך למצוא בית לכל חפץ – אבל לא סתם בית, אלא בית הגיוני. אם הקומקום שלי נמצא רחוק מהקפה או שהתרופות נמצאות בארון הבגדים – הסידור שלי לא יצליח להישמר לאורך זמן. ברגע שמוצאים מקום הגיוני ונגיש לחפצים שלי מודיעים לבני הבית איפה כל דבר נמצא ואז צריך להקפיד להחזיר דברים למקום. בדיוק כמו שאנחנו חוזרים הביתה בסוף היום גם החפצים שלנו חוזרים הביתה בסוף היום", אומרת מאור.
סגל מסכימה עם מאור ומוסיפה שכשלכל דבר יש מקום – ההתנהלות כולה קלה יותר. "כשהכל מסודר לא מבזבזים זמן על חיפושים מייגעים. במצב זה הבית משרת את הגרים בו בצורה אופטימלית, וברגע שרואים את התועלת המוטיבציה לתחזק את הסדר עולה", היא מוסיפה.
ששת הטיפים של המומחיות לארגון וסידור הבית
- מחויבות התחייבו לתהליך הסידור והודיעו לבני הבית שהתחלתם בתהליך סידור וארגון. אם אתם רואים שאתם מתקשים קראו לעזרה מקצועית.
- מיון וסינון השקיעו תשומת לב לתהליך המיון והסינון והיו כנים עם עצמכם לגבי השימושיות של החפצים שלכם. אל תשכנעו את עצמכם לשמור חפצים רק כי "אולי יום אחד…". אנחנו חיים כאן ועכשיו ומגיע לנו הטוב והמתאים ביותר.
- פרידה נכונה אחרי שהחלטתם אילו חפצים אתם זורקים או מוסרים – הוציאו את השקיות מהבית עוד באותו יום. אל תפחדו להיפרד מחפצים. אם הם לא באמת משרתים אתכם והם לא מביאים לידי ביטוי את הפונקציה שלהם זה בעצם חוסר כבוד כלפי החפץ. החזירו לחפצים את כבודתם האבוד והעבירו אותם למי שבאמת זקוק להם.
- תכנון מקדים סידור וארגון איכותי מצריך מחשבה והכנה. תמדדו את הגובה בין המדפים בארונות, את העומק של המגירות וכל נתון שיאפשר לכם לדעת בדיוק איזה גודל של אמצעי אחסון אתם צריכים.
- מהגדול אל הקטן אחסנו דברים גדולים בתוך ארונות ודברים קטנים יותר בתוך מגירות, קופסאות או סלסילות.
- יצירתיות באחסון לא חייבים לרוץ לקנות עשרות קופסאות או סלסילות לפני פרויקט סידור. נסו להיות יצירתיים: הצנצנות שלכם יכולות לארגן חרוזים, מגש הביצים יכול לארגן תכשיטים, קולבים יכולים לארגן צעיפים וכד'.
פרויקט סידור הבית, או אפילו חדר אחד בלבד, יכול להיראות הרבה פעמים כמו משימה בלתי אפשרית. אם תאמצו את הגישה שטוענת שסדר בבית עושה גם סדר בחיים והופך את הכל לנגיש, נוח, פרקטי, נעים ואסתטי יותר – תוכלו להניע את עצמכם להתחייב לסידור, להשקיע בו תכנון, מחשבה ואנרגיה ואפילו ליהנות ממנו. התוצאה האסתטית והערך המוסף הנפשי – בוודאי שווים את זה.